Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului IMM.

Paterns 10 ani odimm

PFA logo orizont

CONCURS DE GRANTURI !!!  

 

ODIMM lansează Concursul de granturi pentru femeile antreprenoare
                                                                                     

Pentru a vă înregistra la Concurs, accesați: 

       
Formular de înregistrare


 

Perioada de aplicare: 16 octombrie - 30 noiembrie 2017

 

Paterns 10 ani odimm josPaterns 10 ani odimm jos

 

                                                   Stimați beneficiari ai programelor ODIMM şi parteneri, 
                                                           Vă informăm că ne-am mutat la un nou sediu!!! 
                        Ne puteți găsi pe bd. ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT NR. 134, et 3 (sediul Poşta Moldovei).

 

Russian (CIS)English (United Kingdom)
Vineri, 14 Iulie 2017 09:18
Apreciere articol
(0 votes)

Întreprinderile mici și mijlocii impulsionează creșterea economică a țării. Evoluția IMM-urilor în anul 2016 și implementarea programelor de suport în afaceri

IMM impulsionează creșterea economicăSusținerea sectorului micului business constituie una din prioritățile Ministerului Economiei, parte a programului de guvernare. Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) alcătuiesc cca 98 la sută din numărul total de întreprinderi din țară. IMM-urile contribuie la crearea locurilor de muncă, deschiderea de noi afaceri, soluționarea problemelor sociale ale comunității și în final la creșterea economică a țării.

Numărul IMM-urilor în anul 2016 a constituit 51 mii 600 întreprinderii, în creștere cu o mie de întreprinderi (sau cu 2 la sută) față de anul 2015.

Numărul persoanelor care au activat în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii pe parcursul anului 2016 a constituit peste 300 mii persoane, care au deținut 61 la sută din numărul total de angajați ai întreprinderilor din economia națională.

Veniturile din vânzări ale IMM-urilor în această perioadă au însumat 125 mln. lei sau 41,5 la sută din veniturile din vânzări în total pe economie și au înregistrat o creștere cu 4,5 la sută față de anul 2015. În medie venitul pe o întreprindere în anul 2016 au constituit circa 2 mii 400 lei sau cu circa 59 mii lei (cu 2,5 la sută ) mai mult față de anul 2015, fapt care indică asupra creșterii dimensiunii întreprinderilor din sectorul dat. Reieșind din faptul că veniturile din vânzări ale IMM-urilor în mediu pentru un salariat în anul 2016 au constituit circa 400 mii lei și au crescut cu 22 mii lei (cu 6 la sută ) față de anul 2015, se denotă creșterea productivității sectorului.

Partea preponderentă a IMM-urilor își desfășoară activitatea în domeniul comerțului, constituind în anul 2016 circa 20 mii unități, sau 40 la sută din totalul întreprinderilor mici şi mijlocii. Acestora le revine contribuția majoră în totalul veniturilor de vânzări generate de IMM-uri, de circa 49 la sută (sau 61 mln. lei). Întreprinderile din comerț sunt urmate de IMM-urile din industria prelucrătoare, în cadrul căreia au activat 4 mii 400 de IMM-uri sau 8,5 la sută din totalul IMM-urilor (11 la sută în totalul veniturilor de vânzări generate de IMM-uri, circa 14 mln. lei) și întreprinderile din domeniul activităților profesionale, științifice și tehnice, care de asemenea cifrează 4 mii 400 întreprinderi și cărora le revin 3 la sută în totalul veniturilor de vânzări generate de IMM-uri (circa 4 mln. lei).


În profil teritorial, în anul 2016, IMM-urile au fost localizate preponderent în mun. Chișinău 65 la sută urmate de cele din regiunea Centru 15 la sută, Nord 12 la sută și Sud 5 la sută. Corespunzător se repartizează și veniturile generate de acestea. Astfel, IMM-urile din mun. Chișinău au generat venituri din vânzări în sumă de 81 mln. lei (65 la sută din total), urmate de cele din regiunea Centru circa 18 mln. lei (14 la sută), Nord circa 16 mln. lei (circa 13 la sută) și Sud circa 7 mln. lei (5 la sută).

Prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Ministerul Economiei susține continuu micul business prin implementarea programelor de suport în afaceri.

Astfel, pe parcursul întregii perioade de derulare a Programului de atragere a remitenților în economie, PARE 1+1, investițiile au fost finanțate cu suportul Uniunii Europene. Suma totală a granturilor acordate constituie circa 152 mln. lei, iar investițiile în economie sunt în jur de 550 mln. lei. Respectiv fiecare leu acordat sub formă de grant a generat circa 3,6 lei investiții în economie. Din numărul total de beneficiari, 57 la sută au investit în domeniul agriculturii, iar 24 la sută în servicii și 19 la sută în producere.

Antreprenorilor au avut posibilitatea să beneficieze de garanții financiare de cca 300 mil. lei prin intermediul băncilor comerciale datorită Capitalizării Fondului de Garantare a Creditelor (FGC) până la 100 de mil.lei și aplicarea multiplicatorului în relațiile cu băncile partenere. La începutul lunii iulie curent cu suportul FGC, a fost facilitată debursarea creditelor în valoare de peste 220 mln lei și susținute proiectele investiționale în valoare de 343 mln. lei pentru 279 de IMM-uri.

Toate cele 10 Incubatoare de Afaceri (IA) incubează 144 companii, care generează cumulativ 602 locuri de muncă. Dintre care procentul femeilor angajate constituie 42 la sută, iar a locurilor de muncă pentru tineri 35 la sută. Cifra de afaceri totală a rezidenților din cadrul IA este de peste 94 milioane lei, raportată la situația din 31 decembrie 2016.

Serviciul comunicare și relații cu publicul al Ministerului Economiei

Ultima modificare s-a efectuat Vineri, 14 Iulie 2017 09:23

PARTENERI

mec logo maib corel2 IOM-OIM
een logo
 ue procredit

MIEPO small

 

CCI


victoriabank

fincimbank logo
undp EuroCreditBank
 monitor fisc
 JCI Moldova  
UIPAC text
 entranse  COMERTBANK LOGO FON RGB
BCR

 

 

PARTENERI MEDIA


civic-md

2 logo agrobiznes
 mybusiness-banner  FERMIERUL.MD
 
 
 
 
Comprar Cialis Sin Recetadrogas forma analógica disponibles bajo la denominación común internacional. Tiene exactamente la misma estructura con las pastillas originales, pero difiere de ellas en ausencia de marca conocida .Se recomienda tomar la píldora por lo menos 30 minutos antes de la intimidad. La duración de acción varía de 8 a 12 horas Buy Pills Bupron SRFor a doctor it is important to know your health history to determine the correct dose and the possibility of appointment
Banner
Banner
Banner
Banner

NEWSLETTERS - EEN

Newsletter-1

 

BannerBannerBannerBannerBannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner
PARE