14 ani

te

Apeluri de granturi active

 

 ODIMM a lansat un nou Apel de granturi în cadrul Programului “Start pentru Tineri”. Antreprenorii care au absolvit Etapa a II-a a Programului sunt îndemnați să aplice la etapa de finanțare. Valoarea maximă a grantului este de 180 mii lei. Perioada depunerii aplicațiilor: 19.07.2021 – 19.08.2021, ora 17:00. 

APLICĂ ACUM https://bit.ly/3rrxucX  


ODIMM a lansat apelul de Granturi mari pentru companiile din Republica Moldova orientate spre export. Valoarea grantului este de la 250 000 lei pâna la 2 000 000 lei. Contribuția proprie este de minim 50%. Termenul limită de depunere a aplicațiilor: 03.09.2021.

APLICĂ ACUM în regim online: https://bit.ly/2Wmkvhj


 ODIMM anunță recepționarea în regim continuu a solicitărilor de accesare a suportului financiar sub formă de Business Voucher  în valoare de până la 100 mii lei prin intermediul “Programului de Creștere și Internaționalizare a ÎMM”.

APLICĂ ACUM https://bit.ly/3voPgOp


 ODIMM recepționează în regim continuu solicitările de accesare a suportului pentru ecologizarea proceselor de producere și prestare a serviciilor prin intermediul Programului de Ecologizare a ÎMM

APLICĂ ACUM survey.odimm.md/eco


ODIMM oferă, prin intermediul Programului „START pentru TINERI”, Business Voucher în valoare maximă de 10 mii de lei pentru dezvoltarea afacerii sau perfecționarea aptitudinilor tinerilor în domeniul ales. 

APLICĂ ACUM https://bit.ly/2IxzXR8  


ODIMM recepționează în regim continuu planuri de afaceri pentru obținerea finanțării nerambursabile de până la 250 mii lei prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+1.

APLICĂ ACUM https://bit.ly/2IBu5pQ  


ODIMM oferă garanții de stat în regim continuu pentru creditele accesate de la băncile comerciale. Suma garanțiilor acoperă până la 80% din creditele acordate de instituțiile bancare din R.Moldova. 

Totodată, a fost elaborat un Nou Instrument de Garantare pentru companiile afectate de criza pandemică. 

DETALII DESPRE PRODUSELE DE GARANTARE https://bit.ly/3afXjET


START competiției proiectelor investiționale PENTRU TINERI

 

ODIMM lansează un nou Apel de granturi în cadrul Programului “Start pentru Tineri”.

Antreprenorii care au absolvit Etapa a II-a a Programului sunt îndemnați să aplice la etapa de finanțare.

❗️ Perioada depunerii aplicațiilor: 19.07.2021 – 19.08.2021, ora 17:00

 Valoarea maximă a grantului este de 180 mii lei;

 ✔ Contribuția proprie este de minim 20%;

 ✔ Banii se oferă pentru echipamente, mașini, utilaje, instalații de lucru, aparate și instalații de măsură, control și reglare, tehnică de calcul;

 ✔ până la 30% pentru active nemateriale: softuri, francize, obținerea certificatelor de calitate.

❗️ La Concurs pot aplica tinerii cu vârsta între 18-35 de ani, care au absolvit Etapa a II-a a Programului și dețin o companie nou-înregistrată pe piață (mai puțin de 2 ani).

Depunerea proiectelor investiționale este în regim online: https://bit.ly/3rrxucX  

Detalii despre Concurs: https://bit.ly/2VYOFHh

Pentru mai multe informații:

☎️ 022 21 15 73

📧 start_tineri@odimm.md

ODIMM propune un nou mecanism de garantare a portofoliilor de credite

 

În viitorul apropiat pe piața financiară a Republicii Moldova va apărea un nou instrument financiar – “garanții de portofoliu”, destinat întreprinderilor mici și mijlocii. Conceptul acestei inițiative a fost discutat astăzi, 27 iulie 2021, în cadrul unui atelier de lucru, cu participarea experților din domeniu și a reprezentanților instituțiilor financiare. Implementarea acestui mecanism va stimula majorarea plafonului de garanții cu minim 1 miliard lei, care va fi asimilat de către instituțiile financiar-bancare într-o perioadă de maxim 2 ani. Astfel, creditele solicitate de ÎMM-uri de la băncile comercile vor conține garanția inclusă în produsul de credit,  scutind antreprenorii de la depunerea cererilor de garantare și de la plata comisioanelor. Conceptul mecanismului de garantare a creditelor a fost elaborat de către compania de consultanță LANDT, specializată în crearea și gestionarea fondurilor de garantare, în colaborare cu specialiștii ODIMM. Realizarea acestui proiect va fi posibilă cu susținerea Facilității de Dezvoltare a Fondului European pentru Europa de Sud-Est (EFSE DF).

„În contextul revitalizării activității ÎMM-urilor afectate de criza pandemică, lansarea noului mecanism de garantare a creditelor este imperios necesară și oportună. Acest instrument financiar va fi ajustat și racordat necesităților instituțiilor bancare, fiind  atractiv pentru mediul de afaceri. Apreciem susținerea Facilității de Dezvoltare a Fondului European pentru Europa de Sud-Est și deschiderea spre dialog productiv a reprezentanților instituțiilor bancare. MEI și ODIMM vor continua elaborarea și ajustarea tuturor instrumentelor de suport antreprenorial, luând în calcul atât necesitățile și realitățile pieței, cât și doleanțele partenerilor din sectorul bancar”, a  declarat în debutul atelierului, Lilia Palii, secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Directorul general ODIMM, Iulia Costin a  subliniat că prin această inițiativă inovativă, mecanismul de garantare utilizat de Fondul de Garantare a Creditelor va trece la un nou nivel de dezvoltare.

„Relațiile construite de-a lungul anilor cu instituțiile bancare din țară în implementarea programelor și instrumentelor de suport, ne permit să afirmăm că sectorul este gata pentru un asemenea mecanism. În perioada ultimilor ani am fost martorii schimbărilor majore în domeniul bancar, care în final a devenit mai prudent, mai sigur, mai transparent, dar, în același timp, este deschis pentru instrumente noi și orientat spre cerințele clienților săi. Totodată, apreciem susținerea Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor, Băncii Naționale si  EFSE DF în procesul de elaborare a acestui mecanism, care reprezintă etapa firească de dezvoltarea a unui fond de garantare într-o economie de piață”.

Reprezentanții instituțiilor financiare, prezenți la eveniment, au salutat inițiativa ODIMM, arătându-și deschiderea pentru continuarea relațiilor de parteneriat și consolidarea eforturilor privind sporirea accesului la finanțare a ÎMM-lor.

Noul mecanism este elaborat în contextul creșterii solicitărilor față de garanțiile individuale oferite de Fondul de Garantare a Creditelor ODIMM. 

În anul 2021, volumul cererilor din partea agenților economici privind acordarea garanțiilor de stat este de 10 ori mai mare față de perioada similară a anului precedent, fapt ce denotă atractivitatea și necesitatea acestui instrument pe piața creditară. Astfel, pe parcursul acestui an, ODIMM a emis 282 garanții financiare noi în valoare de 231,9 milioane lei, care au permis debursarea creditelor în sumă de 592 milioane lei, iar valoarea proiectelor investiționale aferente acestor tranzacții fiind de 678 milioane lei.

FGC este singurul fond de garantare a creditelor din Republica Moldova care are misiunea de a asigura accesul la finanțare pentru întreprinderile autohtone prin emiterea garanțiilor financiare.

Până în prezent, prin intermediul FGC, au fost emise 779 garanții în sumă de 451 mil lei, care au facilitat debursarea creditelor în valoare de 1,24 miliarde lei, și au generat investiții în economie în valoare totală de peste 1,58 miliarde lei.

 

{gallery}27.07.21 - FGC{/gallery}

ODIMM susține financiar migranții să-și deschidă propriile afaceri în Republica Moldova

 

58 de afaceri inițiate de migranți sau rudele de gradul întâi ale acestora vor beneficia de susținere financiară nerambursabilă de până la 250 mii de lei prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, gestionat de ODIMM. Titularii afacerilor au semnat astăzi, 22 iunie, în regim online,  contractele de finanțare nerambursabilă în sumă totală de 14 milioane lei. Potrivit estimărilor, în urma realizării proiectelor investiționale vor fi create circa 145 locuri noi de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui circa 35 milioane de lei.

În debutul evenimentului, secretarul  general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii a afirmat că sectorul întreprinderilor mici și mijlocii reprezintă unul dintre pilonii de bază a economiei Republicii Moldova și este reflectat ca prioritate-cheie în programele de activitate a Guvernului, precum și în documentele de panificare strategică națională, în special Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030”

„Aplicând la program ați demonstrat perseverență și curaj. Apreciem determinarea de care dați dovadă pentru a vă dezvolta afacerea și cred cu certitudine că remitențele atrase și susținute prin suportul financiar al Guvernului și al partenerilor de dezvoltare vor facilita crearea unui viitor mai bun acasă. Vă îndemn să priviți provocările prin prisma oportunităților și vă doresc ca afacerile să vă devină pasiune. Echipa ODIMM este mereu aici ca să vă susțină și să vă ofere tot suportul necesar în îndeplinirea misiunii pe care o aveți ca antreprenori”, a menționat Lilia Palii.

Directorul general interimar ODIMM, Emilia Cojocaru a încurajat noii beneficiari ai programului să fie inventivi și mereu în căutare de noi oportunități pentru a reuși să dezvolte afaceri de succes. 

“Ne bucură interesul manifestat de migranți de a reveni acasă pentru a-și valorifica potențialul antreprenorial și a-și asigura o sursă constantă de venit. Îi încurajăm să nu să se oprească aici, să se dezvolte, să se informeze, să creeze afaceri inovative pentru a răspunde la cerințele pieții”. 

 

Companiile beneficiare de finanțare vor dezvolta afaceri în 24 de raioane ale republicii în domenii cum ar fi: cultivarea cerealelor, pomușoarelor, creșterea legumelor în seră, prelucrarea plantațiilor de nuci, plantațiilor de levănțică, activități de cazare şi alimentație publică, sănătate şi asistenţă socială,  fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, producerea ceaiurilor din plante aromatice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din polistiren, procesarea și ambalarea fructelor uscate.   

Din numărul total al companiilor acceptate spre finanțare, 78 % își desfășoară activitatea în mediul rural, iar  22% activează în mun. Chișinău.  Respectiv, în mun. Chișinău activează 12 companii, 6 - în UTA Găgăuzia, câte 4 companii  sunt localizate în raioanele Cantemir și Ialoveni, câte 3 în Orhei, Călărași și Hîncești, câte 2 activează în raionul Strășeni, Nisporeni, Ungheni; Telenești, Căușeni, Cimișlia și câte o întreprindere își va dezvolta activitatea în raioanele: Anenii Noi, Sîngerei, Glodeni, Florești, Rîșcani, Dubăsari, Cahul, Ocnița, Rezina, Criuleni și municipiul Bălți.

Cei 58  de antreprenori urmează să contribuie cu partea lor de investiție, conform regulii 1+1 din banii câștigați în 12 state: Italia, Marea Britanie, Rusia, Franța, Germania, România, Israel, SUA, Irlanda, Islanda,  Grecia și Spania.

Din totalul cererilor de finanțare, 34 afaceri (59%)  sunt create de lucrătorii migranți,  iar 24 de întreprinderi (41%) sunt constituite de rudele de gradul I ale migranților, 18 afaceri (31%)   sunt create de femei, 29 afaceri (50%) sunt create și administrate de tineri.

Programul PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale cetățenilor Republicii Moldova care muncesc peste hotare în dezvoltarea economică durabilă a țării noastre prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii. Programul funcționează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi cetățeni ai Republicii Moldova, care muncesc peste hotare şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

Pe parcursul derulării Programului PARE 1+1 a fost facilitat accesul la finanțare pentru 1757 întreprinderi, care au efectuat investiții în economie de peste 1 miliard de lei,  dintre care 368 mln. lei constituie suma granturilor transferate în cadrul Programului, astfel, fiecare leu acordat sub formă de grant generează circa 3 lei investiții în economie.

{gallery}22.06 .21 - semnarea contractelor PARE{/gallery}

CCI a RM și ODIMM au inaugurat expoziția virtuală “SMExpo 2021”

 La 03 iunie 2021, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) și Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), au inaugurat expoziția virtuală “SMExpo 2021”, care se desfășoară pe platforma www.virtual-fairs.md.

În cadrul evenimentului de inaugurare oficială a expoziției, care a avut loc în format mixt, au participat Sergiu Harea, președintele CCI a RM, Iulia Costin, director general ODIMM, Silviu Costea, Președintele CCI Brașov, Constantin Vieru, Președintele Camerei Bilaterale de Comerț și Industrie Republica Moldova-România, partenerii CCI naționali și internaționali şi, nu în ultimul rând, cele 40 de companii expozante.

“SMExpo 2021” este evenimentul care își propune expunerea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) din toate sectoarele economiei Republicii Moldova către o audiență fără hotare, cu scopul de a facilita activitatea de business global, a crește numărul de contacte și contracte, a găsi noi clienți sau furnizori și a valorifica imaginea RM ca partener economic de încredere.

Sergiu Harea, în discursul său, a menționat: ”Luând în calcul această perioadă destul de complicată și experiența partenerilor internaționali, considerăm că această expoziție și, în general, platforma virtual-fairs.md este una dintre cele mai bune modalități de promovare a companiilor din țara noastră, a produselor și serviciilor acestora într-un mod dinamic și interactiv. Participanții expoziției au posibilitatea de a cerceta opinia consumatorilor, de a-și scoate în evidență nivelul de competitivitate, de a cunoaște noi parteneri și investitori, economisind timp, resurse și mijloace. Împreună cu ODIMM, care va rambursa în totalitate participarea IMM-urilor autohtone, am reușit să înregistrăm un număr de 40 de expozanți din diferite domenii de activitate, precum: agro-alimentar, textil, vitivinicol, utilaje, tehnică și aparataje, prestări de servicii, jucării și lucrări hand-made, etc”.

În cadrul evenimentului, Iulia Costin, director general ODIMM a reiterat importanța participării ÎMM la târguri și expoziții.

”Târgurile și expozițiile sunt parte integrantă a instrumentelor de marketing, iar participarea întreprinderilor mici și mijlocii este importantă pentru a analiza concurenţa şi de a găsi noi oportunităţi de dezvoltare. ODIMM facilitează promovarea afacerilor locale la târguri și expoziții pentru a-și spori vizibilitatea atât pe piața locală, cât și internațională.  Astfel, agenții economici care participă la expoziția virtuală  “SMExpo 2021” vor  putea să-și deconteze în proporție de 100 % taxa de participare în mărime de 2000 lei prin intermediul “Programului de promovare a participării agenților economici la târguri și expoziții”, gestionat de ODIMM”.

În sala de expoziții, fiecare IMM este reprezentat la un stand virtual personalizat. Vizitatorii pot afla, printr-un simplu click, mai multe informații despre companiile, produsele și serviciile acestora, dar pot și interacționa direct cu reprezentanții fiecărui stand prin mesaje sau programarea întrevederilor B2B (cu video și audio). 

Conform agendei, în perioada 15-18 iunie 2021, reprezentanții companiilor din străinătate vor participa la întrevederi B2B cu participanții standurilor virtuale. 

Vă invităm să accesați pagina expoziției și să vizitați standurile companiilor participante: https://virtual-fairs.md/ro/exhibitions/expozitia-intreprinderilor-mici-si-mijlocii/. 

 

{gallery}03.06.21 - conferinta de presa CCI{/gallery}

ODIMM susține Parteneriatele Locale de Ocupare din Căușeni și Cantemir

 

Abilitarea femeilor și promovarea antreprenoriatului în rândul tinerilor va fi susținută de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în cadrul Parteneriatelor Locale de Ocupare (LEP) din raioanele Căușeni și Cantemir. Această înițiativă este lansată de Organizația Internațională a Muncii (ILO) și va fi implementată pe parcursul anilor 2021-2022 în colaborare cu ODIMM, alături de alți 15 parteneri publici și privați la nivel național și local, inclusiv organizații din societatea civilă, instituții financiare, educaționale și de formare profesională, serviciul de ocupare a forței de muncă, asociații de producători, întreprinderi și investitori.

În Cadrul parteneriatului ILO-ODIMM, 110 tineri și femei din cele 2 raioane vor primi educație antreprenorială prin intermediul programelor “Start pentru Tineri” și „Femei în Afaceri”, iar 50 de persoane vor putea beneficia de finanțare nerambursabilă pentru lansarea și dezvoltarea propriilor afaceri. Primii 49 de tineri și femei participă în perioada 1-17 iunie la cursurile de instruire în afaceri pentru a-și pune bazele cunoștințelor în domeniul antreprenorial. 

Programele naționale „Start pentru Tineri” și „Femei în Afaceri” prevăd finanțarea proiectelor de investiții până la 80% - 90%, însă solicitanții trebuie să contribuie cu 20% sau respectiv 10%, iar acest lucru face ca programele să fie neatractive pentru persoanele, care nu dispun de resursele financiare necesare pentru lansarea unei afaceri. Acest parteneriat implică combinarea cofinanțării și sprijinului non-financiar oferit ca parte a programelor naționale, precum și accesul la servicii de instruire relevante pentru dezvoltarea afacerilor gestionate de femei tinere și bărbați”, susține directorul general ODIMM, Iulia Costin.

 

Reamintim faptul că ODIMM a participat în perioada 2019-2020 la primul Parteneriat Local de Ocupare implementat în raionul Cahul. Ca urmare a acestui parteneriat, au fost susținute financiar 11 afaceri inițiate de tinerii  și femeile din raionul Cahul, iar  25 de tineri au fost instruiți în domeniul antreprenorial.

    Apeluri de granturi

Întrebarea zilei:

Domenii ODIMM

hărți interactive

0
Investiții
0
Granturi
0
companii finanțate
0
Locuri de muncă
0
Consultații
0
Instuire

Programe și proiecte

PARTENERI

p1 p2 p3 p4 p5 InvestMoldova logo p7

b1b2b3b4

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 04.08.2021.

Soluție

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!