14 ani

te

Apeluri de granturi active

 ODIMM anunță recepționarea în regim continuu a solicitărilor de accesare a suportului financiar sub formă de Business Voucher  în valoare de până la 100 mii lei prin intermediul “Programului de Creștere și Internaționalizare a ÎMM”.

APLICĂ ACUM https://bit.ly/3voPgOp


 ODIMM recepționează în regim continuu solicitările de accesare a suportului pentru ecologizarea proceselor de producere și prestare a serviciilor prin intermediul Programului de Ecologizare a ÎMM

APLICĂ ACUM survey.odimm.md/eco 


   ODIMM oferă, prin intermediul Programului „START pentru TINERI”, Business Voucher în valoare maximă de 10 mii de lei pentru dezvoltarea afacerii sau perfecționarea aptitudinilor tinerilor în domeniul ales. 

APLICĂ ACUM https://bit.ly/2IxzXR8  


ODIMM recepționează în regim continuu planuri de afaceri pentru obținerea finanțării nerambursabile de până la 250 mii lei prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+1.

APLICĂ ACUM https://bit.ly/2IBu5pQ  


ODIMM oferă garanții de stat în regim continuu pentru creditele accesate de la băncile comerciale. Suma garanțiilor acoperă până la 80% din creditele acordate de instituțiile bancare din R.Moldova. 

Totodată, a fost elaborat un Nou Instrument de Garantare pentru companiile afectate de criza pandemică. 

DETALII DESPRE PRODUSELE DE GARANTARE https://bit.ly/3afXjET

ODIMM facilitează promovarea internațională a afacerilor locale

 

În zilele de 28 - 29 octombrie 2021 invităm întreprinderile autohtone din industria culturală și creativă să participe la întrevederi virtuale B2B cu reprezentanți ai companiilor din mai multe țări europene. Participanții la dialog vor avea șansa să creeze conexiuni cu noi parteneri de afaceri și să afle ultimele tendințe în materie de soluții inovative în sectorul creativ și cultural.

Companiile interesate de crearea parteneriatelor internaționale se pot înscrie https://bit.ly/3aKjaEU. Ulterior veți primi pe e-mail un link de participare. 

Limba de comunicare – engleza.

Întâlnirile online se vor desfășura pe Platforma B2MATCH unde vă puteți programa ora și partenerul de dialog.

Nu ratați șansa de a genera potențiali clienți, contacte noi, idei de afaceri, inspirându-vă din practicile europene și câștigând vizibilitate. 

Evenimentul este organizat prin intermediul Rețelei Enterprise Europe Network și a proiectului dunărean „RESTART_4Danube - Regenerarea zonelor urbane pentru a stimula industriile creative pentru o regiune a Dunării mai puternică”, la care ODIMM este partener. 

Și-au unit eforturile pentru viitorul femeilor

 

Femeile din mediul rural cu venituri reduse, care vor să își deschidă propria afacere în domeniul agriculturii, vor putea beneficia de susținere financiară nerambursabilă de până la 165 mii lei, oferită de către ODIMM și compania EFES VITANTA MOLDOVA BREWERY.

Un acord de colaborare în acest sens a fost semnat între Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și IM ”EFES VITANTA MOLDOVA BREWERY” S.A. Cele două entități și-au asumat responsabilitatea de a susține antreprenoriatul feminin, în special femeile cu situații financiare precare, pentru a-și deschide sau dezvolta propriile afaceri. Astfel, ODIMM, prin intermediul Programului ”Femei în Afaceri” va selecta, în baza unui concurs, companiile gestionate de femei, finanțându-le cu 90 la sută din valoarea proiectului investițional, iar EFES Moldova va acoperi contribuția proprie a antreprenoarei, care constituie 10 %. 

Directorul general ODIMM, Iulia Costin, a declarat, în cadrul evenimentului de semnare a Contractului de colaborare, că acest parteneriat este unul semnificativ atât pentru ODIMM, cât și pentru toate femeile din Republica Moldova. „Este pentru prima dată când o companie privată devine partener de finanțare a programelor ODIMM. Este un gest deosebit, pe care îl apreciem, în primul rând, pentru faptul că va extinde numărul de femei care vor primi sprijin în lansarea în afaceri. Împreună ne vom consolida eforturile pentru a ajuta femeile, în mod special, pe cele din mediul rural, să se implice activ în viața socio – economică. Practica a demonstrat, de-a lungul timpului, că femeile din  regiuni au idei interesante și abilități de dezvoltare a afacerilor, doar că au nevoie de mai multă motivație și susținere.”

Ludmila Andronic, Director Afaceri Corporative Efes Moldova, a reiterat faptul că prin intermediul acestui parteneriat, femeile din Moldova vor beneficia de susținere pentru a-și realiza visurile. ”Este un moment marcant pentru compania Efes Moldova prin care dăm startul unei importante componente a programului nostru de Responsabilitate social-corporativă – ”Prietenește pentru femei”. Prin acest program urmărim abilitarea și susținerea femeilor din Moldova, în special a celor de la sate, așa încât acestea să devină motorul schimbărilor sociale și economice din țara noastră. Alături de componentele ”Prietenește pentru turism” și ”Prietenește pentru artă”, acest program vine să complementeze eforturile companiei noastre de a contribui la dezvoltarea locală și socială a Republicii Moldova”. 

 Totodată, ODIMM și EFES au agreat organizarea şi participarea la diferite activităţi comune de promovare a intereselor ÎMM, inclusiv promovarea reciprocă prin intermediul platformelor virtuale.

{gallery}semnare contract EFES-ODIMM{/gallery}

Industria plantelor medicinale și aromatice, susținută printr-un proiect transfrontalier

 

 

Republica Moldova, alături de Grecia, Armenia și Georgia și-a propus să modernizeze companiile asociate cu cultivarea și promovarea plantelor și produselor din plante pentru a contribui la sporirea oportunităților comerciale transfrontaliere a întreprinderilor din țările bazinului Mării Negre. Cele 4 țări sunt partenere în cadrul proiectului european “HEGO - plante pentru creștere economică”, implementat în cadrul Programului Operațional Comun în Bazinul Mării Negre 2014 – 2020. Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), în calitate de partener de implementare a proiectului în Republica Moldova, a organizat  primul eveniment național de diseminare a acestei inițiative transfrontaliere, la care au participat reprezentanți ai autorităților publice, instituții de cercetare, centre universitare/de formare antreprenori și partenerii proiectului.

În debutul evenimentului, Iulia Costin, director general ODIMM a subliniat că Republica Moldova are un șir de avantaje pentru dezvoltarea acestei industrii.“Produsele autohtone din Republica Moldova, obținute pe bază de plante erbacee și produse din plante cu valoare comercială adăugată, sunt apreciate atât pe piața locală, cât și în străinătate,  fiind utilizate în industriile: alimentară, cosmetică și de îngrijire a casei,  decor & design și farmaceutică. Prin acest proiect ne propunem să fortificăm acest domeniu de activitate pentru a valorifica potențialul neexplorat. Totodată, intenționăm să venim cu inițiative dedicate și sustenabile, inclusiv crearea unui cluster transfrontalier de profil”. 

Managerul proiectului, Tassos Livadiotis, Asociația de Dezvoltare, Halkidiki (Grecia) a subliniat faptul că la ora actuală la nivel global utilizarea tradițională și inovatoare a plantelor cu valoare comercială adăugată reprezintă o cerere în creștere și relevă noi oportunități de afaceri în domeniu. “Conform statisticilor recente privind comerțul internațional (ONU, UNCOMTRADE),  cererea globală de export și prețurile la produsele din plante cu valoare comercială adăugată, va crește continuu până în 2025, iar produsele din plante cu o calitate îmbunătățită și o valoare nutraceutică sporită, vor deveni mai atractive pentru consumatori. Ne dorim ca prin proiectul HEGO să reușim să reunim atât actori importanți din lanțul valoric al sectorului produselor pe bază de plante erbacee, cât și producători, cadre universitare, autorități locale, etc pentru a contribui la sporirea oportunităților comerciale transfrontaliere a întreprinderilor din țările bazinului Mării Negre”.

În cadrul evenimentului virtual au fost scoase în evidență oportunitățile de dezvoltare a sectorului de creștere, producere, promovare și comercializare a plantelor medicinale și aromatice. Totodată, au fost diseminate istorii de succes ale antreprenorilor din Moldova, aportul actorilor cheie în dezvoltarea sectorului vizat, precum și activități preconizate în cadrul proiectului.

Acesta este primul eveniment de promovare a proiectului “HEGO - plante pentru creștere economică”.  Activități similare se vor desfășura și în celelate țări partenere: 

a)  Armenia - ianuarie 2022,

b) Georgia -  mai 2022 și

c) Grecia - octombrie 2022.

 

 Menționăm faptul că Republica Moldova, datorită atât a condițiilor climaterice și de mediu favorabile, cât și a florei bogate, reprezintă un areal important pentru domeniul culturilor eterice. Potrivit datelor din “Raportul Național cu privire la diversitatea biologică. Republica Moldova” în anul 2019, cultivarea plantelor medicinale și aromatice a ocupat o suprafață de cca 3,5 mii ha. La ora actuală, sunt înregistrați oficial peste 50 fermieri producători de plante aromatice și medicinale, inclusiv de lavandă și salvie, care sunt utilizate pe piața locală, dar și exportate către întreprinderi de peste hotare.  Din numărul total de 26 de producători de medicamente din Republica Moldova, 17 companii produc fitopreparate, produse vegetale și plante medicinale. Din numărul de 1156 medicamente fabricate în țară, 238 (20,59%) reprezintă fitopreparate, produse vegetale și plante medicinale. 

Proiectul “HEGO- plante pentru creștere economică” este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operațional  Comun în Bazinul Mării Negre 2014 – 2020.  Inițiativa a fost lansată în iulie 2020, fiind implementată de un consorțiu din 5 organizații din 4 țări: Asociația de Dezvoltare din Halkidiki, Grecia (lider); Organizația pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), R.Moldova; Universitatea Aristotel din Salonic; Asociația Fermierilor din Georgia și Centrul Agribusiness și Dezvoltare Rurală, Armenia.  Obiectivul proiectului este de a moderniza întreprinderile asociate cu cultivarea și promovarea plantelor și produselor din plante cu valoare comercială adăugată și de a contribui la sporirea oportunităților comerciale transfrontaliere a întreprinderilor din țările bazinului Mării Negre.

 

Vedeți mai jos prezentările din cadrul evenimentului: 

 Desk research Moldova            

Florado Melnic Cristian

Gh Nicolaescu-UASM - Aportul instituțiilor de învățământ și cercetare în formarea de specialiști calificați in sectorul plantelor erbacee și cooperarea cu mediul

Oxana Paladiciuc - Analiza chestionarului de cercetare a pieței din Republica Moldova

Presentation of the results of the analysis on the training needs of the HEGO target group

Prezentarea proiectului HEGO_Moldova

Sofran_Dinally_Company

Zinaida Balmus IGFPP - Soiurile performante de plante erbacee, pentru sectorul agricol din Republica Moldova Balmuș Zinaida

VIO Park Varnita

{gallery}HEGO-plante pentru crestere economica{/gallery}

 

Schimb de experiență moldo-ungară în domeniul antreprenoriatului social

 

Republica Moldova deține întâietatea în țările din regiunea Dunării care va avea un Program de suport și mentorat pentru întreprinderi sociale. Noua inițiativă de suport antreprenorial a fost prezentată, astăzi, experților din Ungaria, care sunt parteneri lideri în cadrul proiectului european transnațional  Finance4SocialChange, din care face parte și ODIMM

În cadrul întrevederii, reprezentanții din Ungaria au fost familiarizați cu acțiunile întreprinse de ODIMM pentru promovarea conceptului de antreprenoriat social în Republica Moldova și istorii de success ale companiilor care practică activități sociale.

“Antreprenoriatul social este un sector relativ nou pentru comunitatea de afaceri din Moldova, dar cu un potențial neexplorat. Sprijinul oferit la ora actuală de către stat persoanelor cu dizabilități și altor grupuri vulnerabile se concentrează, în principal, pe acordarea de asistență socială și medicală și , mai puțin, pe dezvoltarea abilităților de viață îndependentă. ODIMM și-a asumat angajamentul de promotor al antreprenoriatului social și va oferi tot suportul necesar pentru lansarea și consolidarea acestuia”, a menționat Iulia Costin, director general ODIMM. 

Noul instrument de suport   a fost elaborat de ODIMM în comun cu Ministerul Economiei și partenerii de dezvoltare, având  ca obiectiv susținerea dezvoltării a peste 100 de întreprinderi sociale, în special din mediul rural și crearea a cel puțin 300 noi locuri de muncă.  Inițiativa are un scop social bine determinat, o misiune asumată prin care se urmărește generarea de impact benefic asupra oamenilor, mediului și comunității. Prin intermediul acestui Program se dorește crearea unei societăți mai incluzive, utilizând instrumentele de business în soluționarea problemelor sociale. 

Totodată,  cu suportul proiectului european Finance4SocialChange, ODIMM va lansa în perioada octombrie-decembrie o Campanie națională de promovare a Inițiativei de antreprenoriat social prin intermediul căreia vor fi difuzate spoturi publicitare și istorii de succes ale compaiilor care practică antreprenoriatul social. În același timp, vor fi organizate webinare și sesiuni de informare pentru a promova conceptul de antreprenoriat social în Republica Moldova. 

Până în prezent, 4 companii din Republica Moldova și-au adjudecat titlul de  „întreprinderi sociale de inserție” la Comisia națională de antreprenoriat social.  Alte 46 de companii sunt cunoscute că practică periodic activități sociale.

Conform datelor statistice, economia socială în Europa acoperă peste 14.5 milioane de angajați remunerați, ceea ce reprezintă echivalentul a aproximativ 6,5% din populația aptă de muncă, iar aproximativ una din patru afaceri create are  statut de întreprindere socială.

 

{gallery}23.09.21 antreprenoriatul social{/gallery}

Unul dintre cei mai mari dezvoltatori și furnizori de componente în industria auto, interesat să coopereze cu companii din R.Moldova

 

Purem by Eberspächer – un important furnizor și dezvoltator de componente pentru industria autovehiculelor, este interesat să identifice furnizori și să inițieze parteneriate cu companii autohtone.

Astăzi, în cadrul evenimentului Purem Suppliers Day and Scoping Mission” organizat de ODIMMreprezentanții Purem ai Grupului Eberspächer au prezentat domeniile de interes în cooperarea cu companiile locale. 

În debutul evenimentului, Iulia Costin, director general a accentuat sprijinul oferit de ODIMM pentru companiile autohtone în demersurile de dezvoltare a capacităților și de internaționalizare.

“ODIMM facilitează promovarea internațională a afacerilor locale prin accesul la noi piețe de desfacere, retehnologizare și interconectare a furnizorilor locali cu companiile străine. Totodată, dezvoltăm o bază de date a companiilor din R.Moldova cu potențial de export și susținem integrarea acestora în lanțul valoric regional și internațional“.

Reprezentantul grupului Eberspächer, Volker Cwielong, a evidențiat că  ar fi interesat într-o potențială cooperare cu companii din Republica Moldova.

“În urma acestei misiuni vom evalua posibile parteneriate cu companiile autohtone și sperăm să identificăm furnizori potriviți în R.Moldova”.

În cadrul evenimentului, s-au desfășurat  mai multe întâlniri B2B dintre reprezentanții companiilor autohtone cu reprezentanții grupului german, în vederea prezentării serviciilor și produselor proprii și stabilirii unor potențiale cooperări. 

Întrunirea de astăzi va fi urmată de o serie de vizite  de documentare în teritoriu la mai mulți antreprenori din domeniile de prelucrare cu CNC, fabricarea structurilor metalice sudate, injecția de mase plastice și proiectare industrială,  în scopul identificării potențialelor parteneriate și conexiuni reciproc avantajoase.

Evenimentul este inițiat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în Politici Economice”, implementat de GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). 

{gallery}Suppliers Day and Scoping Mission{/gallery}

    

Întrebarea zilei:

bp

    Website banner Option 3 v2

Domenii ODIMM

hărți interactive

0
Investiții
0
Granturi
0
companii finanțate
0
Locuri de muncă
0
Consultații
0
Instuire

Programe și proiecte

PARTENERI

p1 p2 p3 p4 p5 InvestMoldova logo p7

b1 b2 b3 b4

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 19.10.2021.

Soluție

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!