logo ro

te

15 ani de activitate ODIMM, în susținerea mediului de afaceri autohton

 

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) își fortifică rolul de a susține dezvoltarea antreprenoriatului din Republica Moldova prin edificarea unei comunități de antreprenori competente și sustenabile. Cu prilejul consemnării a 15 ani de activitate a celei mai importante instituții de suport antreprenorial, astăzi, 17 mai 2022, au fost semnate contracte de finanțare nerambursabilă, susținut un dialog cu reprezentanți ai beneficiarilor programelor de suport și organizată o sesiune de informare pentru mediul de afaceri din Cimișlia.

Astfel, 38 de companii autohtone, care și-au propus să-și ecologizeze afacerile, au semnat, contracte de finanțare nerambursabilă cu ODIMM.  Antreprenorii vor accesa granturi de până la 200 mii lei din partea statului, care constituie până la 70% din  suma proiectului investițional, pentru implementarea acțiunilor de ecologizare a afacerilor. Suma totală a finanțării nerambursabile, oferite celor 38 de afaceri, constituie circa 5,8 milioane lei, iar investițiile asumate de beneficiari vor fi de circa 11 milioane lei.  

Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM, a subliniat oportunitățile deschise de investițiile verzi în fața întreprinderilor, care implică reducerea costurilor de producție, dar și reducerea impactului asupra mediului.  

ODIMM ajută afacerile să se adapteze cerințelor și tendințelor globale ale economiei verzi. Apreciem curajul și perseverența companiilor care vin cu modele noi de producție și consum durabil pentru a contribui la eficientizarea utilizării resurselor, promovarea exporturilor și crearea locurilor de muncă”. 

Proiectele investiționale ale celor 38 de companii vizează atât adoptarea practicilor ecologice din domeniile gestionării resurselor de apă, utilizării responsabile a energiei,  cât și valorificarea materiei prime, reciclarea deșeurilor și reutilizarea acestora.  Din numărul total de afaceri, 24  sunt localizate în mediul rural, iar 14 – în municipiul Chișinău. În același timp, 18 companii activează în domeniul prestări servicii, 13 își desfășoară activitatea în domeniul industrial, iar 7 - în agroalimentar.

Printre antreprenorii care au fost acceptați astăzi pentru suport financiar nerambursabil, se numără și Gheorghe Scutaru din satul Javgur, raionul Cimișlia, care de peste 35 de ani este proprietarul unei vinării. Plantația de viță de vie se întinde pe o suprafață de 87 de hectare, iar din strugurii recoltați se obțin cele mai speciale vinuri printre care „Chardonnay”, „Sauvignon Blanc”,” „Muscat”, „Pinot Gris” și altele. 

„Din grantul ODIMM vom achiziționa o  stație de epurare performantă, care ne va ajuta la gestionarea eficientă a resurselor de apă, prin epurarea apelor uzate, urmare  a procesului de producere pentru reutilizarea și punerea din nou în circuit”  a subliniat beneficiarul.

Ulterior, ODIMM a organizat  un dialog sub formă de Masă rotundă dintre conducerea instituției, a Ministerului Economiei și beneficiari ai programelor de suport în afaceri, părți interesate și asociații de business.

În cadrul discuțiilor, au fost analizate așteptările și provocările antreprenorilor survenite în perioada crizei pandemice și de securitate regională. Sugestiile, recomandările, venite din partea exponenților ÎMM, vor fi utile în contextul reformatării ODIMM pentru a regândi, actualiza unele mecanisme de suport antreprenorial și a eficientiza activitatea instituției.

Tot astăzi, echipa ODIMM a  susținut o Sesiune de informare la Incubatorul de Afaceri din Cimișlia pentru a prezenta antreprenorilor din regiunea de Sud mecanismele de suport în afaceri din portofoliul instituției.

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), înstituție publică înființată de către Guvernul Republicii Moldova la 17 mai 2007, reprezintă o inițiativă pentru a susține ÎMM-urile din Moldova la toate etapele de dezvoltare a afacerii prin valorificarea potențialului acestora de a deveni competitive, dinamice și sustenabile. ODIMM administrează 12 Programe de stat de Suport în Afaceri, majoritatea cărora furnizează în mod integrat training-uri, finanțare și mentorat. Pentru anul 2022, Guvernul Republicii Moldova a alocat un buget de peste 340 de milioane de lei pentru susținerea ÎMM-urilor.

{gallery}odimm_15ani{/gallery}

Directorul ODIMM a discutat cu antreprenorii din Căușeni și Ştefan Vodă

Directorul interimar ODIMM, Dumitru Pîntea, continuă vizitele de lucru în teritoriu privind informarea antreprenorilor și viitorilor antreprenori despre noile programe guvernamentale de suport antreprenorial din portofoliul ODIMM. 

Joi, au fost vizitate raioanele Căușeni și Ştefan Vodă. În cadrul întâlnirilor cu agenții economici din regiuni, au fost prezentate oportunitățile de dezvoltare a afacerilor, oferite de stat prin mai multe instrumente financiare, inclusiv finanțare nerambursabilă și garanții financiare de stat pentru creditele bancare.

Directorul interimar ODIMM, Dumitru  Pîntea a subliniat faptul că pentru anul 2022, instituția are o anvelopă financiară de circa jumătate de miliard de lei, bani care vor fi orientați spre susținerea ÎMM-urilor.

„Guvernul, împreună cu ODIMM, vine cu o flexibilitate în programele existente, iar până la sfârșitul anului vor fi lansate și alte programe pentru a acoperi necesitățile și așteptările mediului de afaceri.

Astfel, prin Programul „Start pentru Tineri: o afacere durabilă la tine acasă”, ODIMM va oferi granturi de până la 200 de mii lei pentru tinerii, care își propun să se lanseze în afaceri. Finanțarea din partea statului  va constitui până la 70% din valoarea proiectului investițional, iar tânărul va veni cu o contribuție de doar 30%. 

Un alt mecanism destinat tinerilor este Programul de credite cu porțiune de grant. Acesta va combina finanțarea acordată sub formă de grant din partea ODIMM prin Programul „Start pentru Tineri: o afacere durabilă la tine acasă” și resurse creditare avantajoase oferite prin intermediul băncilor comerciale și Oficiul de Gestionare a Proiectelor de Asistență Externă (OGPAE).”

Totodată, directorul interimar ODIMM a încurajat tinerii și antreprenorii să aplice la programele ODIMM, asigurându-i de toată susținerea din partea instituției.

Participanții s-au arătat interesați, atât de posibilitățile de lansare în lumea afacerilor, cât și de accesul la finanțarea nerambursabilă.

{gallery}Vizita -Causeni/Stefan Voda{/gallery}

 

Guvernul, prin intermediul mecanismelor financiare ODIMM, facilitează accesul tinerilor la finanțare

 

Pentru anul 2022, Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM) pune la dispoziție mai multe instrumente financiare de suport antreprenorial pentru a susține tinerii să inițieze sau să dezvolte afaceri acasă. Directorul interimar ODIMM, Dumitru Pîntea, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că tinerii pot accesa finanțare nerambursabilă, credit cu porțiune de grant și garanții de stat la creditele oferite de băncile comerciale.

Astfel, prin Programul Start pentru Tineri: o afacere durabilă la tine acasă”, ODIMM va oferi granturi de până la 200 de mii lei pentru tinerii care își propun să se lanseze în afaceri. Finanțarea din partea statului va constitui până la 70% din valoarea proiectului investițional, iar tânărul va veni cu o contribuție de doar 30%. Programul urmează a fi extins pentru o perioadă de încă 3 ani și suportul financiar va fi majorat de la 180 mii lei la 200 mii lei. 

Un alt mecanism destinat tinerilor este Programul de credite cu porțiune de grant. În scopul facilitării accesului tinerilor la resurse financiare pentru dezvoltarea afacerilor, Programul „Start pentru Tineri: o afacere durabilă la tine acasă” este în proces de a fi completat cu o nouă componentă - Credit cu porțiune de grant. Aceasta va combina finanțarea acordată sub formă de grant din partea ODIMM și resurse creditare avantajoase oferite prin intermediul băncilor comerciale și Oficiul de Gestionare a Proiectelor de Asistență Externă (OGPAE). Valoarea pachetului financiar  va ajunge până la 1,7 milioane lei și  va include porțiunea de împrumut rambursabil de 85% și porțiunea de grant de 15%.

În același timp, tinerii au șansa să acceseze credite de la 11 băncile comerciale cu garanția ODIMM. În anul curent, întreprinderile fondate de tineri antreprenori, care solicită credite de la orice bancă comercială, pot beneficia de garanții financiare din partea Fondului de Garantare a Creditelor pentru ÎMM cu o valoare maximă de până la 5 milioane lei, care acoperă până la 80 la sută din suma creditele contractate. Concomitent, tinerii au fost scutiți de la plata comisionului de garantare pentru primul an de acțiune a garanției.

Întreaga conferință video o puteți urmări: https://bit.ly/3wnzR3d

Pentru mai multe detalii, contactați:  

Centrul de Consultanță și Asistență în afaceri +373 22 225 799 

Direcția comunicare: comunicare@odimm.md, tel +373 22 22 53 77

Antreprenorii din Călărași au fost vizitați de Directorul ODIMM și ministrul Economiei

 

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, împreună cu, directorul interimar ODIMM, Dumitru Pîntea, a întreprins o vizită de lucru la Călărași. Oficialii au discutat cu antreprenorii și rezidenții Incubatorului de Afaceri din raion despre mecanismele de suport antreprenorial, prin intermediul ODIMM, destinate pentru mediul de afaceri din regiuni.

Subiectele discutate au vizat noile oportunități de dezvoltare a afacerilor susținute de Guvern prin programe de suport antreprenorial, garanții financiare de stat pentru creditele bancare, dezvoltarea infrastructurii locale și stimularea producătorilor autohtoni.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a subliniat faptul că Guvernul continuă să sprijine mediul de afaceri din regiuni printr-o gamă largă de instrumente de suport antreprenorial, dar și prin reglementarea cadrului normativ. ”Lucrăm la simplificarea legislației pentru ca întreprinderile mici și mijlocii, și în special cele mici, de familie, din regiuni, să dispună de condiții favorabile de activitate. Sunt în proces mecanismele de reglementare normativă a cerințelor tehnice, precum și simplificarea raportării fiscale, care poate fi o adevărată povară pentru micii antreprenori. Și sunt deschis mereu pentru sugestii concrete și fiabile care pot îmbunătăți mediul antreprenorial”, a specificat ministrul Gaibu.

Dumitru  Pîntea, director interimar ODIMM, a reiterat faptul că bugetul ODIMM pentru susținerea ÎMM-urilor în anul curent va fi  unul fără precedent și va ajunge până la 500 de milioane de lei.

“ODIMM susține dezvoltarea antreprenoriatului în regiuni prin 12 programe de stat active, iar până la sfărșitul anului vor fi adoptate și alte programe pentru a acoperi necesitățile și așteptările întreprinderilor mici și mijlocii. Suportul statului și al donatorilor externi va fi acordat sub formă de finanțare nerambursabilă, garanții financiare pentru creditele bancare, dar și pentru consultanță/mentorat în procesul de dezvoltare a proiectelor investiționale”, a declarat Dumitru Pîntea.

Totodată, directorul interimar ODIMM a specificat faptul că instituția va consolida Rețeaua celor 11 incubatoare de afaceri din Moldova pentru a deveni principalii promotori ai dezvoltării economice în regiuni.
Oficialii au vizitat și afacerile rezidenților incubatorului, o bună parte din ei și-au inițiat sau dezvoltat afacerile prin intermediul programelor de suport ODIMM.

IA Călărași a fost creat în anul 2017 de către Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii,  cu suportul financiar al Uniunii Europene.

În perioada 2017-2021 au fost incubate 102 de companii. Din numărul total de companii rezidente, 34 sunt din domeniul prestări servicii, iar 8 sunt companii producătoare. În cadrul companiilor rezidente sunt create 149 locuri de muncă, 58 - pentru femei și 80- destinate tinerilor. Gradul de ocupare a spațiului IA Călărași – 100%. Cifra totală de afaceri a companiilor este de peste 15 milioane lei.
 
{gallery}comunicat-070522{/gallery}

Directorul ODIMM și ministrul Economiei au discutat cu antreprenorii din Nisporeni

 

Directorul interimar ODIMM, Dumitru Pîntea, împreună cu ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a  întreprins o vizită de lucru la Incubatorul de Afaceri (IA) din Nisporeni. Oficialii au  discutat cu antreprenorii și rezidenții incubatorului de  afaceri despre noile programe de suport antreprenorial oferite de Guvern, prin intermediul ODIMM și au răspuns la întrebările acestora. 

Printre subiectele discutate au fost abordate noile posibilități de dezvoltare a afacerilor, subvențiile oferite de Guvern în diferite domenii, reorientarea pe alte piețe, instruirile oferite de ODIMM, dar și posibilitățile de acoperire a cheltuielilor pentru participarea la diverse expoziții. Totodată, au fost discutate cu președintele raionului, Vasile Mărcuță, proiectele desfășurate în raion, precum și oportunitățile de atragere a investitorilor.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a menționat că Guvernul continuă să susțină cele 11 incubatoare de afaceri, pentru crearea și dezvoltarea infrastructurii de suport antreprenorial în regiuni.

„Este îmbucurător faptul că în cadrul Incubatorului de Afaceri sunt create noi locuri de muncă, iar spațiile de incubare sunt valorificate integral de majoritatea companiilor. Ne dorim ca cifra afacerilor rezidenților să fie în creștere, iar întreprinderile incubate să își diversifice activitatea și să implementeze idei inovative. Astfel, ne îndreptăm eforturile către regiuni, să colaborăm cu autoritățile locale și să susținem antreprenorii. Vrem să fortificăm capacitatea de consultanță a ODIMM ca să vă oferim tot sprijinul necesar aici, pe loc, și să nu mai fiți nevoiți să faceți naveta la Chișinău”, a specificat ministrul Economiei.

Dumitru  Pîntea, director interimar ODIMM, a reiterat faptul că ODIMM vine cu o serie de instrumente noi pentru incubatoarele de afaceri și agenții economici din regiuni. 

„În anul curent, lucrăm intensiv pentru a lărgi paleta de beneficiari ai programelor ODIMM, dezvoltând  și alte instrumente de suport antreprenorial. Astfel, pentru anul 2022, avem o anvelopă financiară de circa 400 milioane de lei, care vor fi orientate spre susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. Totodată, am eliminat comisionul de garantare (0,5%) pentru toate produsele de garantare oferite de ODIMM pentru anul 2022, a fost extinsă cota de credit garantat până la 80% pe toate produsele de garantare ale ODIMM. Dorim să fortificăm dialogul cu incubatoarele de afaceri pentru a deveni principalii promotori ai dezvoltării economice în regiuni”, a declarat Dumitru Pîntea.

Oficialii au vizitat și  afacerile rezidenților incubatorului, inclusiv familia Carchilan, care confecționează lumânări decorative, pictate manual și a beneficiat de grantul obținut prin programul „Femei în afaceri”.

„Fiica mea a adus de la Iași câteva lumânări parfumate și am zis să încercăm și noi să facem o lumânare. Am găsit  resturi de parafină prin casă, niște lumânări, le-am topit și prima lumânare a fost turnată într-un pahar de plastic. Ne părea superbă, la moment, dar acum ne dăm seama că era ceva primitiv, dar era frumoasă pentru noi,”  a povestit antreprenoarea, Angela Carchilan, care are planuri de dezvoltare a afacerii și s-a înscris la noile programe de instruire oferite de ODIMM.

IA Nisporeni a fost creat în anul 2014 de către Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii,  cu suportul financiar al Uniunii Europene.

În perioada 2014-2021 au fost incubate 83 de companii, dintre care 41 – absolvente și 42 sunt rezidente. Din numărul total de companii rezidente, 37 sunt din domeniul prestări servicii, iar 5 sunt companii producătoare. Din cele 41 de companii rezidente – 35 sunt startup-uri, dintre care 21 – administrate de femei și 31 companii conduse de tineri. În cadrul companiilor rezidente sunt create116 locuri de muncă, 54 - pentru femei și 70- destinate tinerilor. Gradul de ocupare a spațiului IA Nisporeni – 100%.

{gallery}IA Nisporeni{/gallery}

ODIMM, USAID şi Guvernul Suediei și-au unit eforturile pentru racordarea afacerilor din Moldova la era digitală

 Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM) și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, au semnat astăzi un Acord de parteneriat pentru sprijinirea digitalizării mediului de afaceri din Republica Moldova. 

Acordul de parteneriat stabilește angajamentul de a susține modernizarea și competitivitatea IMM-urilor,  transformarea digitală și implementarea inovațiilor digitale în activitatea antreprenorială din Republica Moldova.

Acest parteneriat are drept obiectiv dezvoltarea și implementarea programelor de suport a IMM-urilor moldovenești în vederea creării produselor și serviciilor inovatoare pentru a crește competitivitatea, eficiența, sustenabilitatea și productivitatea atât pe piața locală, cât și externă.

Pentru perioada 2022-2026 partenerii își propun dezvoltarea și implementarea a două programe naționale:

● Dezvoltarea și implementarea unui Program de transformare digitală a IMM-urilor;

● Dezvoltarea, lansarea și implementarea unui Program de susținere a inovațiilor digitale și a start-upurilor tehnologice.

În acest sens, cei doi parteneri își vor uni eforturile pentru proiectarea mecanismelor de implementare a programelor de suport antreprenorial prin adaptarea necesităților companiilor autohtone la standardele internaționale și ajustarea la noua eră digitală.

„Inovația digitală constituie un factor cheie în transformarea proceselor economice, locurilor de muncă și a societății în ansamblu, contribuind la reducerea decalajului social și economic. Trebuie să ne încadrăm în acest trend internațional. În acest sens, ne dorim ca toate oportunitățile și posibilitățile care se deschid într-o economie și societate digitală să fie accesibile și utilizate de către cetățeni și oameni de afaceri din Republica Moldova. Moldova dispune de toate resursele necesare pentru crearea unui viitor digital la noi acasă”, a declarat Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

„USAID este mândră să ofere, în 2022,  asistență de peste 5 milioane MDL pentru a pilota programe ambițioase la nivel național, axate pe digitalizare, inovare și antreprenoriat, împreună cu Ministerul Economiei și ODIMM. În contextul întreruperii lanțurilor de aprovizionare, a creșterii costurilor la energie, a sporirii  inflației și a incertitudinilor economice continue, IMM-urile trebuie – mai mult ca niciodată – să găsească modalități de a reduce costurile și de a îmbunătăți eficiența, productivitatea și sustenabilitatea. Investiția în inovații și soluții digitale ca răspuns la aceste provocări - precum ar fi managementul lanțului de aprovizionare, comerțul electronic, automatizare şi fabricarea inteligentă, promovare şi marketing digital și promovare pentru atragerea clienților  - va crește rezilienţa și competitivitatea afacerilor din Republica Moldova, nu doar în fața crizei actuale, ci şi pentru economia viitorului”, a declarat Scott Hocklander, şeful Misiunii USAID în Moldova.

Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM:

„IMM-urile din Moldova au nevoie de expertiză și mentorat pentru a conștientiza necesitatea investițiilor în tehnologii digitale și inovatoare. Acest parteneriat va aduce plus valoare mediului de afaceri din Moldova, contribuid la creșterea culturii antreprenoriale, a nivelului de digitalizare, transferului tehnologic, know how-ului și, nu în ultimul rând, a competitivității agenților economici pe piețele locale și internaționale. Prin implementarea celor două inițiative ambițioase din domeniul digitalizării,  ne propunem conectarea sectorului ÎMM cu cel al inovațiilor pentru a asigura o sinergie între cerere și ofertă. Sunt convins că împreună vom reuși să obținem rezultate palpabile."

Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM), instituție publică cu acoperire națională, care activează sub coordonarea Ministerului Economiei, reprezintă o inițiativă de susținere a ÎMM-urilor din Moldova la toate etapele de dezvoltare a afacerii prin valorificarea potențialului acestora de a deveni competitive, dinamice și sustenabile. ODIMM administrează 12 Programe de stat de suport în afaceri, majoritatea cărora furnizează în mod integrat training-uri, finanțare și mentorat. Pentru anul 2022, din bugetul de stat sunt alocate peste 300 de milioane lei pentru toate mecanismele de suport antreprenorial din portofoliu ODIMM.

Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID și Suedia, susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase mediului în Moldova. Proiectul, cu un buget de 32,8 mln USD și o durată de implementare de 5 ani (2021-2026),  promovează, în echipă cu partenerii cheie, inovația și noile tehnologii  în următoarele sectoare strategice pentru R. Moldova - tehnologia informațiilor și comunicației (TIC), ingineria, industria ușoară, industriile creative și digital media - pentru a spori competitivitatea și integrarea acestora pe piața globală.

Imagini video pe privesc.eu: https://bit.ly/3xIwMNs

Pentru alte detalii, contactați Direcția Comunicare și RP ODIMM: comunicare@odimm.md, tel 022 22 53 77.

{gallery}18.04.22{/gallery}

 

Statul oferă oportunități de lansare în afaceri pentru alți 41 de migranți

 Primele 41 de companii din anul curent, lansate de migranți sau rudele acestora de gradul I, vor primi finanțare de stat de până la 250 mii lei pentru inițierea sau dezvoltarea unei afaceri în Republica Moldova. Proiectele investiționale depuse de reprezentanții diasporei au fost astăzi aprobate de Comitetul de supraveghere al Programului „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM).  Suma totală a granturilor este de circa 10 milioane lei, iar volumul investițiilor în economie va constitui  circa  24 milioane lei. Astfel, conform previziunilor incluse în proiectele investiționale, cele 41 de companii vor angaja 150 de persoane, inclusiv 70 de tineri și 40 de femei.

Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM a reafirmat angajamentul instituției privind susținerea tuturor persoanelor cu spirit antreprenorial pentru a dezvolta afaceri, inclusiv a lucrătorilor din diasporă. 

„ODIMM susține agenții economici la toate etapele de dezvoltare a afacerilor, oferindu-le consultanță, mentorat și finanțare nerambursabilă. La ora actuală, pentru Programul PARE 1+1, recepționăm în regim continuu cereri de înscriere și proiecte investiționale pentru a atrage remitențele în economia națională și a susține revenirea lucrătorilor migranți acasă” , a precizat directorul.

Managerii celor 41 de companii selectate pentru finanțare sunt migranți care muncesc în peste 15 state. Cea mai mare pondere o dețin persoanele care investesc remitențele obținute în Italia, România, Marea Britanie și Germania. 

80 la sută din companiile beneficiare de grant își desfășoară activitatea în mediul rural, fiind localizate în  23 de raioane ale țării. Din numărul total de solicitări de finanțare nerambursabilă din acest an, 21 întreprinderi activează în domeniul agriculturii: cultivarea cerealelor, creșterea legumelor în seră, prelucrarea plantațiilor de viță de vie, pomi fructiferi și zootehnie.

Alte 15 afaceri  sunt demarate în domeniul prestării serviciilor: servicii de transport, întreținerea și repararea autovehiculelor, sănătate şi asistenţă socială, construcții, activități fotografice, iar 5 întreprinderi activează în industria prelucrătoare, având ca gen de activitate fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea construcțiilor metalice, prelucrarea lemnului, producerea furajelor, produse de patiserie, etc.  

Printre antreprenorii care au fost acceptați astăzi pentru suport financiar nerambursabil se numără și Cristina Botnari din municipiul Chișinău. Aceasta, împreună cu sora sa, are o afacere în domeniul prestării serviciilor de medicină estetică, întreținere corporală și cosmetologie. 

Pentru extinderea afacerii și diversificarea serviciilor prestate, planificăm să procurăm 2 aparate ”Stratosphere” pentru tratamentul corporal și facial. Grantul obținut prin programul ”PARE 1+1”, vizează achiziționarea aparatelor cosmetologice. Acestea vor genera extinderea spectrului de proceduri cosmetologice care presupun îmbunătățirea aspectului fizic al pacientului cu ajutorul tehnologiilor medicale de ultimă generație”, a explicat antreprenoarea.

Antreprenorul Dionisie Scripnic din satul Sărata Galbenă, raionul Hîncești, în anul 2016, a pus bazele unei ferme zootehnice. La ora actuală, aceasta are o capacitate de circa 62 de bovine pentru lapte și carne. 

„Finanțarea nerambursabilă prin intermediul Programului „PARE 1+1” mi-a oferit încrederea unui viitor mai prosper pentru propria afacere. Datorită grantului urmează să ne extindem afacerea, să procurăm utilajul pentru prepararea hranei furajere pentru animale”, a menționat Dionisie Scripnic.

 

Programul de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+1” este implementat de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) din anul 2010 și are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale moldovenilor aflați la muncă peste hotare în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova. Programul activează în baza algoritmului „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu în formă de grant. Suma grantului este de până la 250 000 lei. Beneficiarii de granturi pot fi cetățeni ai Republicii Moldova, care muncesc peste hotare şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

Vezi Lista companiilor aprobate spre finanțare

 

Guvernul oferă granturi pentru susținerea inovațiilor digitale

 

Ministerul Economiei, prin intermediul ODIMM, va oferi granturi întreprinderilor mici și mijlocii care activează în domeniul inovațiilor digitale. Programul a fost aprobat astăzi în cadrul ședinței de Guvern.

Obiectivul programului constă în acordarea finanțării nerambursabile sub formă de granturi ÎMM-urilor pe componentele de inovare digitală, tehnologie verde și producție sustenabilă în următoarele domenii: tehnologia informației și comunicațiilor, media digitală, fabricație, agricultură, educație, sănătate, servicii financiare, industrii creative, e-Comerț, reciclare.

Startup-urile tehnologice vor beneficia de finanțare nerambursabilă sub formă de granturi în limita de 80% din costurile legate de dezvoltarea și promovarea produselor și/sau serviciilor, dar nu mai mult de 500.000 lei.

Programul a fost elaborat în cadrul Acordului de parteneriat cu proiectul „Tehnologiile viitorului”, susținut financiar de Agenția pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite ale Americii și Guvernul Suediei și va fi finanțat din alocările bugetare, precum și din surse externe ale partenerilor de dezvoltare.

Sursa: me.gov.md

 

ODIMM a lansat apelul de Granturi mari în cadrul Programului „Programului de Creștere și Internaționalizare a ÎMM” pentru companiile din Republica Moldova orientate spre export. Valoarea grantului este de la 250 000 lei până la 2 000 000 lei. Contribuția proprie este de minim 50%.  Perioada depunerii aplicațiilor: 04.04.2022 - 08.05.2022

 APLICĂ ACUM: https://bit.ly/3wXJckp


 ODIMM a lansat înscrierea femeilor la instruiri antreprenoariale. Dacă planifici să te lansezi în afaceri, aplică la Programul „Femei în Afaceri” pentru a beneficia de instruire, mentorat și ghidare la elaborarea business planului.Perioada de înregistrare: 28 martie - 24 aprilie 2022. 

APLICĂ ACUM: https://bit.ly/3NntftH


ODIMM a lansat un nou Apel de granturi în cadrul Programului Start pentru Tineri”. Antreprenorii care au absolvit Etapa a II-a a Programului sunt îndemnați să aplice la etapa de finanțare. Valoarea maximă a grantului este de 180 mii lei. Perioada depunerii aplicațiilor: 21.03.2022 – 21.04.2022, ora 17:00

APLICĂ ACUM https://bit.ly/3N4YHMT


ODIMM anunță recepționarea în regim continuu a solicitărilor de accesare a suportului financiar sub formă de Business Voucher  în valoare de până la 100 mii lei prin intermediul “Programului de Creștere și Internaționalizare a ÎMM”.

APLICĂ ACUM https://bit.ly/3voPgOp


ODIMM recepționează în regim continuu solicitările de accesare a suportului pentru ecologizarea proceselor de producere și prestare a serviciilor prin intermediul Programului de Ecologizare a ÎMM

APLICĂ ACUM survey.odimm.md/eco 


ODIMM oferă, prin intermediul Programului „START pentru TINERI”, Business Voucher în valoare maximă de 10 mii de lei pentru dezvoltarea afacerii sau perfecționarea aptitudinilor tinerilor în domeniul ales. 

APLICĂ ACUM https://bit.ly/2IxzXR8


ODIMM recepționează în regim continuu planuri de afaceri pentru obținerea finanțării nerambursabile de până la 250 mii lei prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+1.

APLICĂ ACUM https://bit.ly/2IBu5pQ  


ODIMM oferă garanții de stat în regim continuu pentru creditele accesate de la băncile comerciale. Suma garanțiilor acoperă până la 80% din creditele acordate de instituțiile bancare din R.Moldova. 

DETALII DESPRE PRODUSELE DE GARANTARE https://bit.ly/3afXjET

    

Întrebarea zilei:

bp

    Website banner Option 3 v2

Domenii ODIMM

hărți interactive

0
Investiții
0
Granturi
0
companii finanțate
0
Locuri de muncă
0
Consultații
0
Instuire

Programe și proiecte

PARTENERI

p1  p2  p3  p4  p5  InvestMoldova logo  p7

b1 b2 b3 b4

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 20.05.2022.

Soluție

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!