Apeluri de granturi active
Apeluri de granturi active
ODIMM recepționează în regim continuu solicitările de accesare a suportului pentru ecologizarea proceselor de producere și prestare a serviciilor prin intermediul Programului de Ecologizare a ÎMM
APLICĂ ACUM https://bit.ly/3ksdhyF
ODIMM oferă, prin intermediul Programului „START pentru TINERI”, Business Voucher în valoare maximă de 10 mii de lei pentru dezvoltarea afacerii sau perfecționarea aptitudinilor tinerilor în domeniul ales.
APLICĂ ACUM https://bit.ly/2IxzXR8
ODIMM recepționează în regim continuu planuri de afaceri pentru obținerea finanțării nerambursabile de până la 250 mii lei prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+1.
APLICĂ ACUM https://bit.ly/2IBu5pQ
ODIMM susține femeile defavorizate din localitățile rurale să dezvolte afaceri într-o economie lovită de pandemie
Călărași, desemnat Cel mai bun Incubator al anului 2020
Cel mai bun Incubator de Afaceri (IA) al anului 2020 a fost desemnat cel din raionul Călărași. Instituția a înregistrat cele mai mari performanțe în activitatea din acest an, iar rata de incubare a companiilor este de circa 90%. Astăzi, în cadrul unei ședințe online au fost făcute totalurile activității celor 11 Incubatoare pentru acest an, fiind puse în discuție noi obiective și planuri de viitor. La întrunire au participat reprezentanții ODIMM, RIAM și administratorii Incubatoarelor de Afaceri din Moldova.
Concursul „Incubatorul de Afaceri al anului” este la a VI-a ediție, fiind inițiat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri din Republica Moldova (RIAM). Concursul are drept scop promovarea reușitelor și bunelor practici înregistrate de Incubatoarele de afaceri, stimularea activității acestora și, nemijlocit, crearea de noi oportunități de dezvoltare a întreprinderilor Mici și Mijlocii în regiuni.
Potrivit managerului Incubatorului, Victor Amroci, în cadrul instituției își desfășoară activitatea 32 afaceri, dintre care 23 sunt start-up-uri. 18 întreprinderi sunt administrate de tineri, iar 14 – de femei. În cadrul companiilor incubate în IA Călărași au fost create 83 locuri de muncă. “Pe parcursul acestui an, în cadrul IA Călărași au fost oferite circa 400 de consultații antreprenorilor și potențialilor întreprinzători. Pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale, promovării și accelerării dezvoltării afacerilor incubate, au fost accesate 2 proiecte de dezvoltare economică, iar 4 companii au beneficiat de împrumuturi din fondul de revolving. Totodată, au fost organizate 15 de sesiuni de instruire și informare”, a mai spus Victor Ambroci.
Directorul general ODIMM, Iulia Costin a reafirmat susținerea continuă privind consolidarea incubatoarelor pentru ca acestea să devină principalii promotori ai dezvoltării economice în regiuni.
„Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri se maturizează, crește și se dezvoltă. Afirmația se bazează pe indicii de performanță în creștere. Sunt create noi locuri de muncă, spațiile de incubare au fost valorificate integral de majoritatea membrilor Rețelei, iar cifra de afaceri a rezidenților crește. Întreprinderile incubate își diversifică activitatea și implementează idei inovative”, a menționat Iulia Costin.
În acest an au fost decernate și alte premii și mențiuni:
- Incubatorul de Afaceri din Dubăsari – diplomă de gratitudine pentru sporirea indicatorilor de progres al companiilor incubate;
- Incubatorul de Afaceri din Sângerei - diplomă de gratitudine pentru activitate remarcabilă în dezvoltarea mediului de afaceri din regiune;
- Incubatorul de Afaceri Nisporeni - diplomă de gratitudine pentru activitate eficientă și susținerea mediului de afaceri;
- Incubatorul de Afaceri Cahul - diplomă de gratitudine pentru activitate eficientă și susținerea mediului de afaceri.
La ora actuală, în cele unsprezece Incubatoare de Afaceri, membre ale RIAM, își desfășoară activitatea circa 253 de companii rezidente, dintre care 145 sunt start-up-uri, 132 sunt gestionate de tineri și 122 de companii sunt administrate de femei. Per total au fost create 886 locuri de muncă, dintre care 450 pentru femei și 312 pentru tineri.
Reţeaua Incubatoarelor de Afaceri din Moldova a fost creată în anul 2013 de către ODIMM cu suportul Uniunii Europene. Membrii RIAM sunt Incubatoarele de Afaceri: Ștefan-Vodă, Dubăsari, Leova, Ceadâr-Lunga, Rezina, Nisporeni, Sângerei, Soroca, Cimișlia, Cahul și Călărași.
{gallery}30.12.20{/gallery}
ODIMM susține tinerii să dezvolte întreprinderi sustenabile în Republica Moldova
Astăzi, 29 decembrie 2020, 88 de afaceri inițiate de tineri au fost aprobate pentru finanțare nerambursabilă din bugetul de stat de către Comitetul de coordonare a Programului „Start pentru Tineri – o afacere durabilă la tine acasă”. Astfel, cele 88 de companii vor beneficia de granturi de până la 180 mii lei fiecare, creând peste 170 locuri de muncă. Pe parcursul anului 2020 au fost finanțate 152 de afaceri în sumă totală de circa 25 mil. lei, ceea ce va favoriza investiții în economie de circa 45 mil. lei.
Mai mult de jumatate din companiile selectate (56%) spre finanțare vor dezvolta afaceri în domeniul prestării serviciilor: închirierea ATV-urilor, activitatii de post-producție cinematografică; servicii educaționale pentru copii; sănătate și asistență socială, servicii fotografice și cinematografice, etc).
Menționăm faptul că 43% din companii activează în domeniul industriei prelucrătoare: prelucrarea lemnului / fabricarea de mobilă, industria alimentară/ fabricarea produselor de panificație; producerea lumânărilor, săpunurilor, produselor cosmetice, sucurilor naturale; ciocolatei artizanale și producerea sistemelor de scurgere, etc. Alte 14% din afacerile care vor primi finanțare își desfășoară activitatea în agricultură și zootehnie: apicultură; cultivarea ciupercilor; creșterea legumelor în seră; cultivarea cartofilor; fermă de iepuri; creșterea păsărilor pentru carne și ouă, etc.
Din numărul total al companiilor acceptate spre finanțare, circa 63% își desfășoară activitatea în mediul rural, iar 37% activează în mun. Chișinău. Cele mai active localități fiind mun. Chișinău, Ungheni, UTA Găgăuzia, Căușeni, Cahul, Orhei și Ialoveni.
Câștigătorii granturilor vor dezvolta afaceri inovative cum ar fi: producerea cuielor; cameră senzorială pentru copiii cu necesități speciale; producerea bastonașelor de cereale, producerea pastei de nuci, producerea laptelui vegetal din nuci și semințe; centru educațional pentru copii, metoda Soroban; pensiune turistică din 4 containere maritime, scoase din uz și reutilizate într-un stil etno-fusion; reciclarea anvelopelor uzate prin sistemul de procesare pe piroliză; fabricarea de huse pentru scaune și preșuri auto.
Totodată, din numărul total al proiectelor investiționale aprobate, 34 de afaceri vor fi co-finanțate (contribuția proprie a beneficiarilor în valoare de 20% din proiectul investițional) de către UN Women prin intermediul Proiectului „Măsuri de răspuns la nevoile stringente ale femeilor și fetelor care sunt marginalizate sau se află într-o situație vulnerabilă, agravată de Coronavirus (COVID-19). Acest proiect este implementat de ODIMM în parteneriat cu UN Women și cu suportul financiar din partea Guvernului Japoniei.
Amintim faptul că, până în prezent, 152 proiecte investiționale au fost aprobate pentru finanțare, dintre care: 72 afaceri sunt create/administrate de către femei, 19 companii sunt inițiate de către tineri defavorizați, iar 75% din afacerile administrate de tineri vor activa în zonele rurale. Programul național “START PENTRU TINERI: o afacere durabilă la tine acasă” a fost lansat în luna februarie 2019 și are ca scop dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor și încurajarea inițierii afacerii, în special în zonele rurale, prin facilitarea accesului la resurse financiare, instruire, consultanță și mentorat în gestiunea și extinderea afacerii.
{gallery}29.12.20{/gallery}