ODIMM

te

Apeluri de granturi active

ODIMM recepționează în regim continuu solicitările de accesare a suportului pentru ecologizarea proceselor de producere și prestare a serviciilor prin intermediul Programului de Ecologizare a ÎMM

APLICĂ ACUM https://bit.ly/3ksdhyF 

ODIMM oferă, prin intermediul Programului „START pentru TINERI”, Business Voucher în valoare maximă de 10 mii de lei pentru dezvoltarea afacerii sau perfecționarea aptitudinilor tinerilor în domeniul ales.

APLICĂ ACUM https://bit.ly/2IxzXR8


ODIMM recepționează în regim continuu planuri de afaceri pentru obținerea finanțării nerambursabile de până la 250 mii lei prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+1.

APLICĂ ACUM https://bit.ly/2IBu5pQ  


ODIMM oferă garanții de stat în regim continuu pentru creditele accesate de la băncile comerciale. Suma garanțiilor acoperă până la 80% din creditele acordate de instituțiile bancare din R.Moldova. 

Totodată, a fost elaborat un Nou Instrument de Garantare pentru companiile afectate de criza pandemică. 

DETALII DESPRE PRODUSELE DE GARANTARE https://bit.ly/3afXjET


ODIMM anunță înscrierea tinerilor doritori la Etapele I-II ale Programului “Start pentru Tineri”

Ești tânăr (18-35 ani)? Vrei să fii antreprenor? ODIMM te susține în realizarea visului tău!

Aplică la Programul „Start pentru Tineri” (Etapa I și II).

 

Etapa I. Identificarea ideilor de afaceri – Hackathon

 Visezi la o afacere,

Nu știi cum să începi?

Aplică la Etapa I a Programului pentru a beneficia de instruire în domeniul antreprenorial, în vederea orientării și identificării ideii de afaceri.

      ✔  Durata cursului: 2 zile

      ✔  Pe parcursul instruirilor va fi oferit suport în vederea completării Notei de concept pentru promovarea în etapa următoare.

 

 

Etapa II. Formare antreprenorială

Ai o idee de afaceri și ai nevoie de cunoștințe, consiliere și recomandări?

Deții o întreprindere nou - creată sau intenționezi să înregistrezi o afacere?

 

Aplică la Etapa II a Programului pentru a beneficia de instruire și ghidare privind inițierea unei afaceri și elaborarea business planului.

    ✔  Durata cursului: 6 zile

    ✔  Absolvirea cursului este obligatorie pentru depunerea dosarului la Etapa de finanțare (Etapa III).

 

 

Doritorii au următoarele opțiuni:

    1. Încrierea doar la Etapa I pentru tinerii care vor să se  inițieze în domeniul antreprenorial.  În urma absolvirii acestui nivel, va fi necesară completarea obligatorie a unei Note de concept pentru promovarea la următoarea Etapă.

    2. Încrierea concomitentă la Etapa I și Etapa II.

    3. Încrierea doar la Etapa II, în cazul în care ideea de afaceri este identificată.  Absolvirea cursului este obligatorie pentru depunerea dosarului la Etapa de finanțare (Etapa III).

 

Perioada de înscriere: 12.02.2021-12.03.2021

 

Informații suplimentare :

Tel: 022 211 573, 00373 068 301 345

Email: start_tineri@odimm.md

ODIMM susține femeile defavorizate din localitățile rurale să dezvolte afaceri într-o economie lovită de pandemie

Peste 40 de femei au semnat contracte de finanțare nerambursabilă cu Organizația pentru Dezvoltar

Călărași, desemnat Cel mai bun Incubator al anului 2020

Cel mai bun Incubator de Afaceri (IA) al anului 2020 a fost desemnat cel din raionul Călărași. Instituția a înregistrat cele mai mari performanțe în activitatea din acest an, iar rata de incubare a companiilor este de circa 90%. Astăzi, în cadrul unei ședințe online au fost făcute totalurile activității celor 11 Incubatoare pentru acest an, fiind puse în discuție noi obiective și planuri de viitor. La întrunire au participat reprezentanții ODIMM, RIAM și administratorii Incubatoarelor de Afaceri din Moldova.  

Concursul „Incubatorul de Afaceri al anului” este la a VI-a ediție, fiind inițiat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri din Republica Moldova (RIAM). Concursul are drept scop promovarea reușitelor și bunelor practici înregistrate de Incubatoarele de afaceri, stimularea activității acestora și, nemijlocit, crearea de noi oportunități de dezvoltare a întreprinderilor Mici și Mijlocii în regiuni.

Potrivit managerului Incubatorului, Victor Ambroci,  în cadrul instituției își desfășoară activitatea 32 afaceri, dintre care 23 sunt start-up-uri. 18 întreprinderi sunt administrate de tineri, iar 14 – de femei. În cadrul companiilor incubate în IA Călărași au fost create 83 locuri de muncă. “Pe parcursul acestui an, în cadrul IA Călărași au fost oferite circa 400 de consultații antreprenorilor și potențialilor întreprinzători. Pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale, promovării și accelerării dezvoltării afacerilor incubate, au fost accesate 2 proiecte de dezvoltare economică, iar 4 companii au beneficiat de împrumuturi din fondul de revolving. Totodată, au fost organizate 15 de sesiuni de instruire și informare”, a mai spus Victor Ambroci.

Directorul general ODIMM, Iulia Costin a reafirmat susținerea continuă privind consolidarea incubatoarelor pentru ca acestea să devină principalii promotori ai dezvoltării economice în regiuni.

„Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri se maturizează, crește și se dezvoltă. Afirmația se bazează pe indicii de performanță în creștere. Sunt create noi locuri de muncă, spațiile de incubare au fost valorificate integral de majoritatea membrilor Rețelei, iar cifra de afaceri a rezidenților crește. Întreprinderile incubate își diversifică activitatea și implementează idei inovative”, a menționat Iulia Costin.

 

În acest an au fost decernate și alte premii și mențiuni: 

- Incubatorul de Afaceri din Dubăsari – diplomă de gratitudine pentru sporirea indicatorilor de progres al companiilor incubate; 

- Incubatorul de Afaceri din Sângerei - diplomă de gratitudine pentru activitate remarcabilă în dezvoltarea mediului de afaceri din regiune;

- Incubatorul de Afaceri Nisporeni -  diplomă de gratitudine pentru activitate eficientă și susținerea mediului de afaceri; 

- Incubatorul de Afaceri Cahul -  diplomă de gratitudine pentru activitate eficientă și susținerea mediului de afaceri.

 

La ora actuală, în cele unsprezece Incubatoare de Afaceri, membre ale RIAM, își desfășoară activitatea circa 253 de companii rezidente, dintre care 145 sunt start-up-uri, 132 sunt gestionate de tineri și 122 de companii sunt administrate de femei. Per total au fost create 886 locuri de muncă, dintre care 450 pentru femei și 312 pentru tineri.

Reţeaua Incubatoarelor de Afaceri din Moldova a fost creată în anul 2013 de către ODIMM cu suportul Uniunii Europene. Membrii RIAM sunt Incubatoarele de Afaceri: Ștefan-Vodă, Dubăsari, Leova, Ceadâr-Lunga, Rezina, Nisporeni, Sângerei, Soroca, Cimișlia, Cahul și Călărași.

{gallery}30.12.20{/gallery}

ODIMM susține tinerii să dezvolte întreprinderi sustenabile în Republica Moldova

Astăzi, 29 decembrie 2020, 88 de afaceri inițiate de tineri  au fost aprobate pentru finanțare nerambursabilă din bugetul de stat de către Comitetul de coordonare a Programului „Start pentru Tineri – o afacere durabilă la tine acasă”.  Astfel, cele 88 de companii vor beneficia de granturi de până la 180 mii lei fiecare, creând  peste 170 locuri de muncă. Pe parcursul anului 2020 au fost finanțate 152 de afaceri în sumă totală de circa 25 mil. lei, ceea ce va favoriza investiții în economie de circa 45 mil. lei.

Mai mult de jumatate din companiile selectate (56%) spre finanțare vor dezvolta afaceri în domeniul prestării serviciilor: închirierea ATV-urilor, activitatii de post-producție cinematografică; servicii educaționale pentru copii; sănătate și asistență socială, servicii fotografice și cinematografice, etc).

Menționăm faptul că 43% din companii activează în domeniul industriei prelucrătoare: prelucrarea lemnului / fabricarea de mobilă, industria alimentară/ fabricarea produselor de panificație; producerea lumânărilor, săpunurilor, produselor cosmetice, sucurilor naturale; ciocolatei artizanale și producerea sistemelor de scurgere, etc. Alte 14% din afacerile care vor primi finanțare își desfășoară activitatea în agricultură și zootehnie: apicultură; cultivarea ciupercilor; creșterea legumelor în seră; cultivarea cartofilor; fermă de iepuri; creșterea păsărilor pentru carne și ouă, etc.

Din numărul total al companiilor acceptate spre finanțare, circa 63% își desfășoară activitatea în mediul rural, iar  37% activează în mun. Chișinău. Cele mai active localități fiind mun. Chișinău, Ungheni, UTA Găgăuzia, Căușeni, Cahul, Orhei și Ialoveni.

Câștigătorii granturilor vor dezvolta afaceri inovative cum ar fiproducerea cuielor; cameră senzorială pentru copiii cu necesități speciale; producerea bastonașelor de cereale, producerea  pastei de nuci, producerea laptelui vegetal din nuci și semințe; centru educațional pentru copii, metoda Soroban; pensiune turistică din 4 containere maritime, scoase din uz și reutilizate într-un stil etno-fusion; reciclarea anvelopelor uzate prin sistemul de procesare pe piroliză; fabricarea de huse pentru scaune și preșuri auto.

Totodată, din numărul total al proiectelor investiționale aprobate, 34 de afaceri vor fi co-finanțate (contribuția proprie a beneficiarilor în valoare de 20% din proiectul investițional) de către UN Women prin intermediul Proiectului „Măsuri de răspuns la nevoile stringente ale femeilor și fetelor care sunt marginalizate sau se află într-o situație vulnerabilă, agravată de Coronavirus (COVID-19). Acest proiect este implementat de ODIMM în parteneriat cu UN Women și cu suportul financiar din partea Guvernului Japoniei.

 

Amintim faptul că, până în prezent, 152 proiecte investiționale au fost aprobate pentru finanțare, dintre care: 72 afaceri sunt create/administrate de către femei, 19 companii sunt inițiate de către tineri defavorizați, iar 75% din afacerile administrate de tineri vor activa în zonele rurale. Programul național “START PENTRU TINERI: o afacere durabilă la tine acasă” a fost lansat în luna februarie 2019 și are ca scop dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor și încurajarea inițierii afacerii, în special în zonele rurale, prin facilitarea accesului la resurse financiare, instruire, consultanță și mentorat în gestiunea și extinderea afacerii.

Lista companiilor selectate

{gallery}29.12.20{/gallery}

180 de afaceri vor fi susținute financiar în procesul de digitalizare

Primele 57 de companii din Republica Moldova vor primi finanțare nerambursabilă de până la 200 mii lei pentru digitalizarea afacerilor. Totodată, alte 123 de întreprinderi vor beneficia de Business Vouchere în valoare de 20 mii lei pentru accesarea serviciilor de dezvoltare a paginilor web și setare pe pagini de socializare ale afacerii. Selectarea companiilor propuse spre finanțare a avut loc în cadrul ședinței Comitetului de supraveghere a „Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM”. Programul este finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile Uniunii Europene. Iuliana Drăgălin, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, președinte al Comitetului de supraveghere a programului, a evidențiat că digitalizarea și tehnologizarea afacerilor sunt elemente importante pentru asigurarea rezilienței la crize economice, precum cea cauzată de pandemia COVID-19. „Mă bucur că tot mai mulți antreprenori sunt interesați să-și dezvolte continuu afacerile și au aplicat la Instrumentul de susținere privind digitalizarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii. În contextul actual este imperativ ca afacerile să-și modernizeze platformele online, astfel încât să-și vândă ușor produsele și serviciile”. Directorul general ODIMM, Iulia Costin, a apreciat interesul antreprenorilor privind modernizarea strategiilor de marketing și orientarea spre e-comerț. „Suntem convinși că noul Instrument de susținere va oferi IMM-urilor oportunități importante în eficientizarea eficiența proceselor de producție, a  capacității de inovare și generare a noilor modele de afaceri, iar utilizarea tehnologiilor informaționale și a celor digitale vor spori în mod semnificativ competitivitatea atât pe piața internă, cât și externă”. Din cele 57 de companii, înaintate spre finanțare la Componenta de Grant, 30% sunt din domeniul agricol și agroalimentar, 20% - din industria prelucrătoare, 5% practică activități profesionale științifice și tehnice, 7% activează în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicații, 9% - activități de cazare și alimentație publică, 13% - în alte domenii (învățământ, servicii medicale, traduceri, etc). 38% din companii sunt localizate în mun. Chișinău, 29% - în regiunea de Nord a țării, 17% - în Centru, iar 16% - în regiunea de Sud și UTA Găgăuzia. Totodată, prin intermediul Instrumentului de susținere, 123 de întreprinderi au fost înaintate spre finanțare în cadrul suportului sub formă de Business Voucher pentru contractarea serviciilor de dezvoltare a propriei pagini web, setării pe pagini de socializare, elaborarea profilului on-line și descrierii activității companiei și produselor acesteia, aderarea la platforme de tip market-place, ce oferă posibilități de plăți online și aspecte logistice integrate. Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM a fost lansat în luna iunie curent cu scopul de a susține transformarea și dezvoltarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii pentru a valorifica potențialul inovativ și a facilita accesul companiilor pe piețele interne și externe. Programul are 3 Componente: Informare și comunicare; Instruire și formare antreprenorială; Finanțarea afacerilor. În perioada lunilor august – octombrie 2020 au fost desfășurate 16 sesiuni de instruire, în regim online, la care au participat 466 de reprezentanți ai ÎMM-urilor.Instrumentul de susținere privind Digitalizarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii este finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile Uniunii Europene, implementat de ODIMM, în comun acord cu Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Guvernelor Germaniei și Elveției, precum și cu partenerii de implementare - GoOnline al Asociației COR, Programul Startup Moldova dezvoltat de proiectul TEKWILL, cu susținerea USAID, Suedia și UK aid. Lista câștigătorilor   {gallery}05.11.2020{/gallery}

    Apeluri de granturi

Întrebarea zilei:

Domenii ODIMM

hărți interactive

0
Investiții
0
Granturi
0
companii finanțate
0
Locuri de muncă
0
Consultații
0
Instuire

Programe și proiecte

PARTENERI

p1 p2 p3 p4 p5 InvestMoldova logo p7

b1b2b3b4

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 16.04.2021.

Soluție

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!