logo ecoimm

Compartimente

Ce este reciclarea – beneficii si tipuri de materiale reciclabile

Ce este reciclarea – beneficii si tipuri de materiale reciclabile

Ce este reciclarea?

Reciclarea este procesul prin care deseurile “cu valoare”, precum ambalajele, spre exemplu, sunt transformate in materie prima secundara pentru fabricarea de noi produse.

Beneficiile reciclarii sunt multiple, de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi sa inteleaga faptul ca in spatele legilor drastice privind reciclarea stau idei si principii solide, benefice comunitatilor.

In plus, reciclarea nu numai ca aduce beneficii mediului, dar are și un efect pozitiv asupra economiei.

Beneficiile reciclarii pentru mediu   

-         prin reciclare se diminueaza considerabil depunearea deseurilor la gropile de gunoi care nu numai ca polueaza masiv mediu dar creeaza si o imagine dezolanta a oraselor, distrugand sanatatea celor care locuiesc in preajma lor

-         recicland, poluantii eliberati de obicei in apa si aer prin depunerea deseurilor la gropile de gunoi, se diminueaza considerabil

-         prin reciclare se reduc emisiile de gaze cu efect de sera din atmosfera. Acest lucru se realizeaza prin inlocuirea materiei prime virgine folosite, cu materie prima secundara, rezultata in urma reciclarii.

-         prin reciclare economisim pe termen lung cheltuielile comunitatii cu energia, daca ne gandim doar la faptul ca energia economisita prin reciclarea unei singure sticle poate alimenta un bec timp de patru ore

-         prin reciclare se conserva resursele naturale ale Pamantului

Ce materiale pot fi reciclate?

In zilele noastre, cea mai mare parte din produsele diverselor industrii pot fi reciclate:  ambalaje, sticla, metal, electrice si electronice, baterii, anvelope si mase plastice, baterii, ulei uzat si nu numai.

Reciclarea metalelor 

-         Metalele sunt materiale care pot fi reciclate în proporție de 90-95% dacă sunt colectate selectiv.

-         Anumite metale, precum aluminiul, pot fi reciclate la nesfarsit.

-         Prin reciclarea metalelor se reduce cu 70% consumul de energie fata de producerea unui element complet nou.

Reciclarea hartiei si cartonului

-         Se poate recicla aproape orice fel de hartie si carton. Tehnologia de reciclare poate elimina cernelurile, agrafele, capsele, cleiul cu care sunt legate cartile, insa nu si uleiul. De aceea, nu se pot recicla hartiile si cartoanele patate de ulei sau de mancare. In plus, nu pot fi reciclate hartiile cerate, plastifiate sau acoperite cu folie de plastic (coperțile revistelor glossy), șervetelele sau alte produse sanitare de hartie folosite.

-         Cutiile de lapte si de suc se recicleaza separat

-         O tona de hartie reciclata salveaza de la taiere 17 copaci

-         Pentru fiecare tona de hartie reciclata se economisesc peste 26 de tone de apa si aproape 1,8 tone de combustibil

-         Cartonul poate fi reciclat de mai multe ori, dar nu la infinit. De aceea este bine sa evitam ambalajele cat mai mult posibil, fie ele si din hartie.

Reciclarea sticlei

-         Sticla poate fi reciclata prin topire la infinit, fara a-si pierde proprietatile. De asemenea, costurile de reciclare sunt mai mici decat cele de productie a sticlei din materii prime, economisind astfel energie.

-         Din sticla colorata nu se poate produce decat sticla de aceeasi culoare. De aceea, sticla incolora este mai valoroasa, caci poate fi refolosita in mai multe scopuri.

-         Sticla termorezistenta, precum vasele de Jena, nu se recicleaza cu sticla obisnuita, deoarece afecteaza procesul de topire.

Apoi, mai este si partea financiara, atat la nivel individual cat si la nivel de companie. Amestecam deseurile, avem gunoi si, implicit costuri care tot cresc odata cu taxa de depozitare la groapa de gunoi, in plus fata de costurile actuale platite firmelor de salubritate.

Colectand selectiv deseurile putem sa spunem ca ele devin, in mare parte, resurse, iar resursele inseamna bani. 

 

Evaluare utilizator: 4 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivă
 

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 26.02.2021.

Soluție

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!