logo ecoimm

Compartimente

Transformarea deşeurilor într-o resursă

Transformarea deşeurilor într-o resursă

Deşeurile sunt privite în mod tradiţional ca o sursă de poluare. Însă deşeurile bine gestionate pot constitui o sursă valoroasă de materiale, în special atunci când materiile prime încep să se epuizeze. Cea mai bună opţiune este aceea de a stopa producţia de deşeuri. Iar când acest lucru nu este posibil, alte opţiuni bune sunt reutilizarea şi reciclarea.

Reducere

Gândeşte-te la impactul asupra mediului al produselor pe care le cumperi, inclusiv al ambalajelor. Foloseşte întotdeauna sacoşe reciclabile la cumpărături, redu deşeurile alimentare şi, dacă poţi, optează pentru recipiente reutilizabile şi evită-le pe cele de unică folosinţă. Ce ar fi să îţi lipeşti pe cutia poştală un autocolant cu textul „fără corespondenţă nesolicitată” şi să te dezabonezi din listele de destinatari poştali de materiale publicitare tipărite, optând pentru buletinele informative, broşurile turistice şi cataloagele online sau primite pe e-mail? Ai putea opta pentru serviciul de facturare electronică pentru facturi şi extrase de cont sau să începi să produci îngrăşăminte naturale acasă din deşeurile din fructe sau legume. Atunci când faci cadouri celor dragi, gândeşte-te să le oferi un serviciu în loc de un bun material, cum ar fi bilete la un concert sau un curs dedicat unui hobby. Iar dacă ai într-adevăr nevoie de un produs pe care îl vei folosi numai o singură dată – cum ar fi o carte sau o unealtă –, ia în calcul posibilitatea de a-l lua cu împrumut decât de a-l achiziţiona. Dacă ai copil, gândeşte-te să investeşti în scutece lavabile. Până la vârsta de doi ani şi jumătate, un copil care utilizează scutece de unică folosinţă consumă în medie 6 500 de scutece, echivalentul a 1,5 tone de deşeuri.

Reutilizare

 Reutilizarea obiectelor are multe beneficii. Se reduce cererea de resurse naturale, se economiseşte energie, se reduc deşeurile şi se economisesc bani. Poate că nu ai nevoie de vechile tale haine, cărţi, genţi, piese de mobilier sau telefoane mobile, însă este posibil ca altcineva să aibă. Te-ai gândit să vinzi sau să donezi obiectele de care nu mai ai nevoie prin intermediul magazinelor online sau al magazinelor de schimburi, ori să faci schimb cu prietenii? Poţi contribui la rândul tău cumpărând haine sau alte produse la mâna a doua. Gândeşte-te să cumperi produse reutilizabile în locul produselor de unică folosinţă atunci când dispui de această opţiune – de exemplu, baterii reîncărcabile – şi reutilizează bunurile într-un alt scop, dacă poţi. Recipientele mari din plastic ale alimentelor sunt ideale pentru frigider, borcanele de dulceaţă pentru condimente, iar felicitările vechi pentru etichetarea cadourilor sau pentru colaje.

Reciclare

Reciclarea este cea mai bună opţiune după reutilizare. Prin reciclare, bunurile uzate sunt transformate în produse noi, ceea ce contribuie la economisirea resurselor limitate şi la protecţia habitatelor naturale. De asemenea, prin reciclare se evită poluarea apei şi a aerului, generată de exploatările miniere, de carierele de piatră şi de exploatările forestiere destinate obţinerii de materii prime, şi este necesară mai puţină energie pentru fabricarea de produse noi în comparaţie cu producţia din materii prime. Aceasta reduce, de asemenea, cantitatea de deşeuri care ajung în depozitele de deşeuri sau în instalaţiile de incinerare a deşeurilor, care sunt principalele surse de emisii de metan, un gaz de seră cu un impact de 20 de ori mai mare asupra schimbărilor climatice decât dioxidul de carbon.

 

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 26.02.2021.

Soluție

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!