14 ani

te

Un nou început pentru oameni și natură - Săptămâna europeană verde 2020

Un nou început pentru oameni și natură - Săptămâna europeană verde 2020

 

Săptămâna verde a UE 2020 este acum programată pentru 19-22 octombrie 2020 și are ca temă natura și biodiversitatea. După adoptarea, în luna mai, a unei noi Strategii a UE în domeniul biodiversității pentru 2030, Săptămâna verde va evidenția contribuția biodiversității la dezvoltarea societății și a economiei, precum și rolul pe care îl poate juca aceasta în sprijinirea și stimularea redresării în lumea post-pandemică, creând locuri de muncă și creștere durabilă. Noua strategie demonstrează că redresarea este ocazia potrivită pentru un nou început, știind că schimbarea transformatoare este posibilă. Avem șansa de a ne regândi relația cu natura, de a schimba activitățile care duc la pierderea biodiversității și la o criză ecologică mai amplă și de a evalua implicațiile asupra economiei și societății noastre. Săptămâna verde a UE va examina modul în care politicile UE, cum ar fi Pactul verde european, pot contribui la protejarea și refacerea naturii, oferindu-i acesteia spațiul necesar pentru a-și reveni și a prospera.

Săptămâna verde din acest an va acționa, de asemenea, ca o etapă importantă în cadrul Conferinței părților (COP 15) la Convenția privind diversitatea biologică, planificată acum pentru 2021, în cadrul căreia liderii mondiali vor adopta un plan de acțiune pe 10 ani pentru biodiversitate – un nou pact mondial pentru oameni și natură.

Evenimente: https://www.eugreenweek.eu/ro#

19 octombrie Eveniment inaugurall Lisabona – Portugalia

20-22 octombrie Conferință de nivel înalt Bruxelles – Belgia

Septembrie-octombrie Evenimente partenere în toată Europa.

Cu toate acestea, natura se degradează mai repede ca niciodată

Toți oamenii de știință sunt de acord – natura dispare mai repede ca niciodată, în toate colțurile lumii. Această pierdere este strâns legată de schimbările climatice și face parte dintr-o criză ecologică generală. Efectele pierderii biodiversității sunt deja prezente, iar acestea se vor agrava dacă tendința continuă.

Știați că?

 • Activitatea umană a degradat semnificativ trei sferturi din mediul terestru și două treimi din mediul marin.
 • Extragerea și procesarea materialelor, a combustibililor și a alimentelor cauzează 90 % din pierderea biodiversității și jumătate din toate emisiile de gaze cu efect de seră.
 • În prezent ar fi nevoie de 1,6 planete Pământ pentru a ne satisface cerințele de la natură din fiecare an.

Cum putem opri această pierdere?

Oamenii de știință spun că următorii 10 ani sunt critici. Pentru a atinge un nivel zero de emisii înainte de 2050, trebuie să ne schimbăm radical modul de viață, începând cu sistemul energetic și folosirea solurilor, până la maniera în care ne concepem imobilele, orașele, transporturile și alimentația. Pactul ecologic european reprezintă răspunsul UE la această criză.

Majoritatea tehnologiilor necesare există deja, dar trebuie să le folosim mai mult. Trebuie să le implementăm rapid, să folosim surse de energie mai curate, să reducem defrișările, să gestionăm mai bine solul și să trecem la o agricultură sustenabilă. Mediul de afaceri trebuie să realizeze mai rapid că este dependent de resursele naturale pentru alimente, fibre și materiale de construcție. Acesta trebuie să adopte modele de consum și producție care susțin conservarea și folosirea sustenabilă a biodiversității.

Ce face Europa pentru a rezolva problema?

În cadrul noului Pact ecologic, Europa se angajează ferm în materializarea următoarelor trei priorități strategice privind biodiversitatea: protejarea acesteia de daunele viitoare, repararea distrugerilor deja suferite, impunerea unei preocupări pentru biodiversitate ca trăsătură centrală a tuturor celorlalte politici relevante.

La nivel internațional, UE este un susținător major al protejării biodiversității și al folosirii sustenabile a resurselor naturale. Aceasta dedică anual peste 350 de milioane de euro pentru biodiversitate în țările în curs de dezvoltare prin intermediul programelor axate direct asupra biodiversității și al programelor care au drept scop principal sensibilizarea asupra biodiversității în alte sectoare. De exemplu, în 2018 UE a finanțat 66 de zone protejate în 27 de țări din Africa Subsahariană.

Finalitatea urmărită de Europa este aceea ca, în primăvara anului 2021, liderii mondiali să ajungă la un acord la Kunming, China, asupra unui obiectiv general în materie de protejare a biodiversității. Acesta va fi echivalentul obiectivului de 1,5° din Acordul de la Paris. Cea de a 15-a reuniune a Convenției privind biodiversitatea (CBD COP 15) va analiza progresul spre obiectivele actuale privind biodiversitatea globală și va crește nivelul de ambiție pentru următorii 10 ani.

Ce putem face noi?

Multe societăți recunosc acum importanța de a evalua, aprecia și justifica impactul și dependența lor de capitalul natural și serviciile ecosistemului. Acestea înțeleg cum acest lucru le poate ajuta să măsoare riscul financiar și să se echipeze cu o scală de sustenabilitate cuprinzătoare pentru secolul 21.

Avantajele pentru societăți includ:

 • viabilitatea pe termen lung a modelelor de afaceri
 • economisiri de costuri
 • creșteri ale eficienței operaționale
 • cotă de piață crescută
 • acces la piețele, produsele și serviciile noi
 • lanțuri de aprovizionare previzibile și stabile și  
 • relații mai bune cu părțile interesate și clienții.

Avangarda financiară europeană dezvoltă metodologii de a măsura impactul acestora la nivel de portofoliu.

Tot mai multe societăți trebuie să adopte modele de consum și producție care susțin conservarea și folosirea sustenabilă a biodiversității. O abordare respectuoasă a biodiversității va genera bunăvoința clienților, dând naștere la oportunități comerciale noi pentru toți.

Participați la platforma de afaceri și biodiversitate și aflați informații din experiența acestora:
https://ec.europa.eu/environment/biodiversity/business/index_en.htm

Participați la Săptămâna verde a UE!

Numeroase evenimente vor avea loc în Europa începând cu mijlocul lunii septembrie, cât și în luna octombrie. Acestea vor aborda diverse provocări legate de natură și biodiversitate.

Aceste evenimente vă vor oferi șansa de a face schimb de opinii, de a vă informa și de vă propune contribuția privind problemele care sunt importante pentru dvs. Participați la un eveniment în apropierea voastră sau exprimați-vă folosind hashtagul #EUGreenWeek pe rețelele de socializare.

De asemenea, puteți urmări conferința de la Bruxelles prin webstreaming.

https://www.eugreenweek.eu/themes/custom/eugreenweek/images/docs/pdf/programme.pdf

https://www.eugreenweek.eu/en/brussels-conference

 

Tags:

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

logofooter

 • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 23.07.2021.

Soluție

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!