IMM-urile vor fi susținute de stat pentru activități de ecologizare

Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova vor fi susținute de către stat pentru a implementa practici prietenoase mediului ambiant. Inițiațiva a fost făcută publică, astăzi, 28 noiembrie,  în cadrul Conferinței Internaționale a IMM-urilor “Moldova Verde” prin lansarea oficială a Programului de Ecologizare a IMM-urilor.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi a declarat că Programul “Ecologizarea IMM-lor” este orientat către realizarea priorităților stabilite de politicile naționale în domeniul economiei verzi, consolidarea infrastructurii de suport în afaceri pentru IMM-uri prin extinderea serviciilor de ecologizare.

“Prin acest Program, Guvernul Republicii Moldova își propune să susțină cât mai multe afaceri în procesul de implementare a acțiunilor de ecologizare, adoptarea standardelor, utilizarea tehnologiilor și a inovațiilor ecologice”, a subliniat ministrul MEI.

Iulia Costin, Director General ODIMM a evidențiat faptul că Programul va oferi o abordare integrată de susținere a companiilor privind introducerea practicilor de ecologizare.

“Suportul este destinat IMM-urilor din sectoarele cu impact semnificativ asupra mediului înconjurător sau care utilizează performanțele de mediu ca factor de competitivitate în intrarea pe piețele internaționale.  Prioritate se va acorda IMM-urilor care introduc eco-inovații, produse și servicii ecologice pe piață.”, a declarat Iulia Costin.

Programul “Ecologizarea IMM-urilor” include 3 componente: dezvoltarea instrumentarului informațional și a infrastructurii de implementare, acordarea suportului financiar în domeniul ecologizării IMM-urilor și monitorizare și suport post-finanțare. Prin intermediul acestui Program, cel puțin 150 de companii vor fi selectate pentru finanțare în procesul de implementare a acțiunilor de ecologizare, adoptarea standardelor, utilizarea tehnologiilor și a inovațiilor ecologice.  Totodată, se preconizează, ca circa 3000 de persoane să beneficieze de suport informațional, iar cel puțin 400 de întreprinderi să fie instruite/formate pentru a putea implementa principiile economiei verzi.

Programul va fi implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii și se va desfășura pentru o perioadă de 36 de luni (anii 2019-2021) cu posibilitatea de extindere. Bugetul constituie 60 milioane de lei pentru întreaga perioadă de implementare.

• © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 28.10.2020.