logo ro

te

Forumul Anual al femeilor din Moldova, la cea de-a V-a ediție

Forumul Anual al femeilor din Moldova, la cea de-a V-a ediție

Circa 350 de femei antreprenor din Republica Moldova au participat sâmbătă, 14 decembrie, la cea de-a V-a ediție a Forumului Anual al Femeilor din Moldova, organizat de Platforma Națională a Femeilor (PNFM) în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). 

Genericul ediției din acest an este „FEMEI pentru FEMEI” și au avut scopul de a contura rolul asocierii femeilor, precum și de a identifica soluții pentru provocările acestora din activitatea antreprenorială și din viața socială. 

Oaspete de onoare a Forumului Anual al Femeilor din Moldova a fost prim ministrul Ion Chicu, care a venit cu un mesaj de încurajare și susținere pentru femeile de afaceri din Republica Moldova. 

“Numeroase femei din Moldova privesc cu încredere reorientarea către antreprenoriat, iar acest interes merită și trebuie permanent încurajat. Antreprenoriatul feminin din Moldova are, indiscutabil, un imens potențial. În ultimii ani, mediul de business feminin s-a dezvoltat, femeile au devenit interesate de tendințele din business identificate la nivel internațional și vor să afle ce înseamnă leadership în noua economie. Este însă nevoie de mai mult curaj și suport pentru ca femeile de afaceri să îndrăznească să devină modele de succes în și mai multe domenii”, a declarat Ion Chicu. 

Iulia Costin, directorul general ODIMM și președintele PNFM a subliniat faptul că femeile sunt pe an ce trece tot mai active în orice domeniu de activitate și obțin rezultate de excelență.

“De 7 ani împreună cu membrii Platformei, dezvoltăm și susținem mediul de afaceri feminin din Moldova atât la nivel național, cât și internațional.  În ultimii ani, femeile au evoluat mult în domeniul competențelor, au crescut și au înregistrat performanțe. Astăzi am pus accentul pe antreprenoriatul feminin în Moldova, probleme și modele de femei antreprenor care au reușit să facă față eșecului. Continuăm să rămânem împreună pentru că toate ne dorim să construim în fiecare zi o lume în care femeile au curajul să iasă în față și întâlnirea de astăzi este simbolul ambiției noastre”, a menționat Iulia Costin. 

Femeile antreprenor din Moldova au și susținerea din partea Uniunii Europene.

Gintautas Baranauskas, vice-director din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova  a reiterat faptul că egalitatea de gen și abilitarea femeilor au fost  și rămân aspectele cheie în politicile Uniunii Europene, inclusiv în cadrul politicilor de dezvoltare și cooperare.

“Numărul femeilor în domeniul businessului este în creștere și trebuie sporit în continuare. Pentru a accelera acest proces, noi oferim finanțare prin Programul național “Femei în afaceri” implementat de ODIMM, în cadrul căruia 113 femei antreprenoare au beneficiat de granturi în ultimii doi ani. Asta înseamnă că 113 femei și-au văzut ideile materializate și au contribuit la bunăstarea familiilor lor. Femeile pot să beneficieze, la fel ca și bărbații, atât de granturi cât și de consultanță și de alte proiecte de suport a IMM-urilor, finanțate de UE care sunt implementate de  ODIMM și de alte instituții financiare internaționale”, a declarat diplomatul european.

Anna Akhalkatsi, directorul Biroului Băncii Mondiale pentru Moldova, Europa și Asia Centrală a dat asigurări că instituția pe care o reprezintă va oferi susținere antreprenoriatului feminin pentru a rezolva atât problema egalității de gender, cât și de a reduce migrația.

 “Femeile antreprenor din Republica Moldova înregistrează o productivitate mai mare în anumite sectoare, în medie,  acestea angajeză un număr mai mare de persoane și oferă condiții mai bune pentru femeile angajate. La ora actuală, există multe oportunități și posibilități de afirmare a femeilor, trebuie doar să le identificați și să beneficiați de ele”, a spus Anna Akhalkatsi.

Prezentă la eveniment, Iuliana Drăgălin, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii a dat asigurări că autoritățile vor susține în continuare inițiativele menite să crească numărul femeilor în afaceri.  Totodată, a sugerat asistenței drept deziderat pe viitor ca afacerile create și susținute de femei să stea la baza economiei Republicii Moldova.

Lucreția Ciurea, Ofițer de monitorizare și evaluare UN WOMEN, a subliniat că misiunea Organizației Națiunilor Unite este de a susține drepturile omului și a egalității de gen. „O femeie care este financiar sustenabilă este activă, sigură și poate ieși din cercul vicios al violenței domestice”.

La Forum au fost prezentate rezultatele unui exercițiu practic privind avantajele asocierii femeilor, care s-a desfășurat pe 7 decembrie,  la care au participat 130 de femei și au fost improvizate 3 modele de asociații cu pachete concrete de servicii pentru membrii săi. 

Forumul Anual al Femeilor, tradițional, a reunit persoane din diferite domenii de activitate: reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, reprezentante ale mediului de afaceri, parteneri de dezvoltare naționali și internaționali, asociații de business, societatea civilă, etc.


Evenimentul a găzduit și tradiționala “Gala Antreprenoriatului Feminin”, care celebrează excelența femeilor în societate. 7 femei de afaceri au fost premiate: Angela Sobol, Valentina Geamănă (Produs nou pe piață), Vasilcenco Olga, Angela Chicu (Start-up inovativ), Ivanenco Aliona, Victoria Novac (Inițiative sociale) și Ludmila Catlabuga (Femeia Anului).

Forumul Anual al Femeilor din Moldova constituie cea mai mare platformă de socializare și de susținere dedicată femeilor din Moldova, având drept scop facilitarea schimbului de experiențe și bunelor practici.


Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

logofooter

 

 

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 04.01.2023.

Soluție

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!