ODIMM

te

Presa

RESTART_4Danube – o nouă inițiativă europeană pentru țările din regiunea Dunării

RESTART_4Danube – o nouă inițiativă europeană pentru țările din regiunea Dunării

Astăzi, 15 octombrie 2020, a fost lansat Proiectul european transfrontalier RESTART_4Danube – „Regenerarea zonelor urbane pentru a stimula industriile creative pentru o regiune a Dunării mai puternică”. Parteneriatul inter-regional este format din 25 de organizații din regiunea Dunării, iar țara noastră este reprezentată în proiect de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Incubatorul de Afaceri din Cahul.

La evenimentul de lansare, desfășurat în regim online, au participat reprezentanți din cele 12 țări partenere din spațiul dunărean,  IMM-uri, experți, autorități publice, ONG-uri, organizații de cercetare, etc.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate subiecte privind accelerarea transferului tehnologic în regiune, rolul industriilor creative în regenerarea economică urbană a regiunii Dunării, Hub-uri de inovare digitală, inteligența artificială,  economia de cluster și regenerarea urbană.

În context, Mladen Kraljic, membru al Grupului Director PA8 de implementare a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, a reiterat importanța proiectului în eforturile de consolidare a regiunii și necesitatea armonizării politicilor antreprenoriale din țările riverane: „Prioritatea centrală a Grupului Director PA8 este creșterea gradului de coeziune dintre IMM-uri, mediul academic și sectorul public.”

În același timp, Alexandru Marin, profesor la Universitatea Politehnică din București (UPB), instituție responsabilă de coordonarea implementării proiectului, a menționat că prin intermediul RESTART_4Danube contribuim la rezolvarea problemei insuficienței cooperării transnaționale în regiune.

Obiectivul principal al proiectului european este îmbunătățirea condițiilor cadru și a instrumentelor de politică, pe baza strategiilor regionale și locale de specializare inteligentă pentru un nou model de regenerare urbană, cu contribuția industriilor culturale și creative (CCIs).

Proiectul utilizează o abordare de tip „quadruple helix” prin colaborarea a 11 autorități publice, 7 companii și organizații de sprijinire a afacerilor, 4 instituții de învățământ superior și cercetare și 3 actori ai societății civile. Țările participante la proiectul RESTART_4Danube sunt: România, Germania, Slovenia, Croația, Bulgaria, Austria, Ungaria, Bosnia - Herțegovina, Ucraina, Serbia, Estonia și Republica Moldova. Managementul proiectului European este asigurat de către Universitatea Politehnica din București (România).

Rezultate scontate ale proiectului:

• o strategie comună pentru regenerarea urbană creativă pentru regiunea Dunării;

• un nou set de instrumente pentru regenerarea urbană creativă;

• 5 planuri de acțiune locală;

• un set de acorduri de cooperare între întreprinderi și instituțiile de cercetare și dezvoltare;

• un set de activități de audit de nivel de pregătire;

• un set de instrumente de instruire cu module despre creativitate și guvernanță urbană și despre managementul inovației urbane.

Proiectul RESTART_4Danube este cofinanțat din 3 fonduri ale Uniunii Europene, Fondul european de dezvoltare regională, Instrumentul pentru asistență de preaderare și Instrumentul european de vecinătate (FEDR, IPA, ENI). Proiectul se va desfășura pe o durată de 30 luni cu un buget total 1.814.895 euro. ODIMM, în calitate de partener direct al Proiectului, are drept rol de a  contribui la implementarea tuturor obiectivelor și de a facilita participarea Incubatorului de Afaceri din Cahul, în calitate de partener asociat.

Pentru mai multe detalii despre proiect, puteți accesa pagina oficială -
https://odimm.md/ro/proiecte/programul-transnational-dunarea/restart-danube

sau http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/restart-4danube .

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 28.10.2020.
Soluție    Suport

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!