Peste 100 de femei din toată țara au participat la un dialog online cu factori de decizie

Peste 100 de femei din toată țara au participat la un dialog online cu factori de decizie

 

Peste 100 de femei din  Republica Moldova au participat astăzi la evenimentul „PEER-TO-PEER: Un dialog pentru conturarea unui proces decizional colectiv”. Scopul întâlnirii virtuale a fost de a face schimb de opinii cu factorii de decizie dar și îmbunătățirea abilităților  manageriale și a capacităților de participare la luarea deciziilor. Obiectivul de bază al evenimentului a fost sporirea  aptitudinilor femeilor, inclusiv antreprenoare, afectate de criza COVID-19, încurajarea să se sprijine reciproc și să-și facă auzite necesitățile în fața factorilor de decizie. Evenimentul face parte din acțiunile organizate în cadrul proiectului „Măsuri de răspuns la nevoile stringente ale femeilor și fetelor care sunt marginalizate sau se află într-o situație vulnerabilă, agravată de Coronavirus (COVID-19)”, implementat de ODIMM și UN Women Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Japoniei. 

În deschiderea evenimentului, Secretarul General al Ministerului Economiei și Insfrastructurii, Lilia Palii a  subliniat că, abilitarea socio-economică a femeilor rămâne a fi o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova.

“Pentru ca societatea să devină una durabilă și prosperă, femeile au nevoie de suport, încurajare și informare pentru a se implica în egală măsură alături de bărbați în procesul de luare a deciziilor și în rezolvarea problemelor comunitare.  MEI și în continuare rămâne partenerul de încredere în dezvoltarea mediului antreprenorial, deschis spre cooperare cu partenerii, organizațiile de resort și mediul de afaceri  pentru a dezvolta noi  instrumente de suport antreprenorial. Femeilor vreau să le urez să rămână active, cu spirit de implicare în viața social economică, cu idei inovatoare, cu mult curaj și perseverență. Sper că evenimentul de astăzi să construiască noi punți de legătură,  să identifice noi oportunități de cooperare  pentru consolidarea unei societăți puternice!”, a afirmat Secretarul General.

Yoshihiro Katayama, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova a declarat că inițiativa, susținută de Guvernul Japoniei în această perioadă dificilă prin care trece întreaga omenire, a produs efecte pozitive și contribuie la fortificarea relațiilor bilaterale.

„Aducem sincere aprecieri - ODIMM și  UN Women pentru angajamentul și efortul depus în realizarea proiectului. Este plăcut să vedem rezultatele și realizările atinse în cadrul acestei inițiative”, a declarat diplomatul nipon.

Dominika Stojanoska, Reprezentantă de țară UN Women Moldova a evidențat că această perioadă pandemică a acutizat inegalitățile de gen.

”Criza a dezvăluit și a acutizat inegalitățile de gen, expunând vulnerabilitățile din sistemele sociale, politice și economice. Cele mai mult afectate de această criză rămân a fi femeile. Ne dorim ca acestă inițiativă să devină o platformă în care antreprenoarele și viitoarele lidere de afaceri să se simtă confortabil să vorbească, să comunice despre necesitățile lor și să contribuie cu idei și soluții. Soluții care vor deveni ulterior politici și intervenții naționale de care să beneficieze femeile, familiile acestora, afacerile lor și comunitățile în general. Apreciem enorm parteneriatul nostru cu ODIMM și aducem sincere mulțumiri Guvernului Japoniei, cu sprijinul căruia,  femeile din Republica Moldova au beneficiat de instruiri și suport financiar”, a spus Dominika Stojanoska.

 

Menționăm că, datorită proiectului „Măsuri de răspuns la nevoile stringente ale femeilor și fetelor care sunt marginalizate sau se află într-o situație vulnerabilă, agravată de COVID-19”, implementat de ODIMM în parteneriat cu UN Women Moldova și cu suportul financiar al Guvernului Japoniei, peste 600 de femei au participat la 7 module de instruire online, cu diferite tematici precum: educație financiară, angajarea în câmpul muncii, dezvoltarea abilităților de management al riscului  pe timp de pandemie, inițierea și gestionarea afacerii.

Directorul general ODIMM, Iulia Costin a reiterat importanța acestui proiect pentru sectorul IMM.

„În contextul declanșării crizei pandemice, generată de COVID-19, acest proiect este primordial pentru a consolida rezistența și a încuraja femeile din  toată țara în realizarea potențialului lor social și antreprenorial. Pe parcursul derulării acestui proiect am rămas impresionați de dorința femeilor de  a se dezvolta personal și profesional, dorința de a sincroniza cariera profesională cu rolul de mamă, cu cel de soție, angajat sau chiar antreprenoare. Iar, datorită suportului financiar acordat de Guvernul Japoniei în susținerea contribuției proprii a beneficiarelor, 40 de femei din categorii social – vulnerabile sau cu venituri reduse au reușit să-și realizeze visul de a-și deschide propriile afaceri. Peste 70 la sută din proiectele investiționale sunt dezvoltate în localitățile rurale. Domeniile afacerilor selectate de către femei sunt creative și în același timp practice și inovative”, susține directorul general ODIMM, Iulia Costin.

 

În cadrul evenimentului de astăzi au fost prezentate provocările și măsurile existente pentru reducerea impactului negativ al COVID -19 asupra femeilor antreprenoare. Totodată, femeile participante au adresat întrebări și au venit cu sugestii pentru creșterea accesului la oportunități de dezvoltare antreprenorială.

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

© ODIMM - Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului IMM. Toate drepturile rezervate.
BD. ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT NR. 134, et 3 (sediul Poşta Moldovei)
Tel : + 373 (22) 29 57 41, Fax: + 373 (22) 29 57 97, E-mail: info@odimm.md