14 ani

te

Antreprenoriatul social în Republica Moldova va fi susținut printr-un program de suport

Antreprenoriatul social în Republica Moldova va fi susținut printr-un program de suport

 

Crearea și dezvoltarea întreprinderilor sociale din Republica Moldova va fi susținută de către stat prin intermediul unui Program de Finanțare și Mentorat pentru Întreprinderi Sociale, care va fi implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Inițiativa a fost  prezentată de către Directorul general, Iulia Costin, în cadrul workshop-ului cu tematica “Viziunea R. Moldova privind dezvoltarea Antreprenoriatului Social”,  organizat în format online de către  Fundația “Alături de Voi” România în parteneriat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii al R. Moldova (MEI), Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, GIZ Moldova, Academia de Administrare Publică din R. Moldova și Fundația „Ecoul Cernobîlului”.

Noul instrument de suport  la care lucrează ODIMM în comun cu Ministerul Economiei și Infrastructurii și partenerii de dezvoltare, are ca obiectiv susținerea dezvoltării a peste 100 de întreprinderi sociale, în special din mediul rural și angajarea a circa 30% de persoane din grupurile social vulnerabile. Inițiativa are un scop social bine determinat, o misiune asumată prin care se urmărește generarea de impact benefic asupra oamenilor, mediului și comunității. 

Acesta va fi un Program prin intermediul căruia se dorește crearea unei societăți mai incluzive, utilizând instrumentele de business în soluționarea problemelor sociale. Antreprenoriatul social este o activitate și o sursă economică predictibilă, care poate contribui direct la creșterea demnității umane, iar noul instrument de suport antreprenorial va face parte dintr-o etapă complexă de dezvoltare a economiei sociale și a antreprenorialului social din Republica Moldova”, a subliniat Iulia Costin.

 Prezentă la eveniment, Lilia Palii, secretar general de stat din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii a evidențiat faptul că pentru a crește nivelul de interes pentru antreprenoriatul social, MEI este implicat plenar în elaborarea și promovarea noului Program național pentru dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova care va îngloba un plan de acțiuni pentru dezvoltarea antreprenorialului social în anii anii 2021-2025. Programul este în proces de definitivare urmare a propunerilor înaintate de ministerele de resort.

Antreprenoriatul social este tipul de afacere, care are drept obiectiv nu doar maximizarea profitului, dar și creşterea bunăstării societăţii. Profitul întreprinderilor care practică antreprenoriatul social se reinvesteşte pentru a susţine o cauză socială, a identifica noi nevoi sociale, a încuraja incluziunea în societate a persoanelor cu dizabilităţi, a asigura ocuparea forţei de muncă şi a utiliza resurse alternative. Suntem siguri că unificarea și sincronizarea acțiunilor Guvernului Republicii Moldova cu cele ale partenerilor de dezvoltare, ne va ajuta să obținem rezultate mari în dezvoltarea unei economii durabile și incluzive, precum și un grad mai înalt de responsabilizare socială, a antreprenorilor în mod special, dar și a întregii societăți în general”, a spus Lilia Palii.

 Angela Achiței, Președintele Fundației “Alături de Voi” din România a declarat că Republica Moldova este prima țară din spațiul estic, care are atât o legislație specifică, dar și o viziune bine conturată pentru următorii 5 ani cu privire la crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea antreprenoriatului social. 

Antreprenoriatul social, este noul trend în lume de a dezvolta afaceri sustenabile și durabile în care nimeni nu este lăsat în spate. Republica Moldova, s-a aliniat la această tendință europeană și a făcut pași accelerați pentru dezvoltarea sectorului de antreprenoriat social. Ministerul Economiei și Infrastructurii și-a asumat rolul de minister de linie responsabil cu acest domeniu și a elaborat Programul Național de Dezvoltare a Antreprenoriatului Social pentru perioada 2021-2025. Desemnarea ODIMM pentru implementarea Programului de Finanțare și Mentorat pentru Întreprinderi Sociale, va crea infrastructura necesară pentru investițiile care se vor realiza în prima fază din fonduri publice, urmând cel mai probabil în viitor, să  fie completate și cu fonduri europene”.

În cadrul worshop-ului au participat reprezentanți ai autorităților publice, mediului academic, antreprenori sociali și specialiști în economia socială, venind cu sugestii și recomandări pentru conturarea noului sector de economie în Republica Moldova, care va contribui la dezvoltarea antreprenoriatului social și a afacerilor prietenoase cu omul, mediul și comunitatea. 

 

Antreprenoriatul social contribuie la creșterea incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă, implicarea persoanelor aparținând grupurilor defavorizate în activități economice și facilitarea accesului acestora la resursele și serviciile sociale. În Republica Moldova, antreprenoriatul social și întreprinderea socială au fost recunoscute în anul 2017, prin adoptarea Legii nr. 223 din 2017 privind modificarea și completarea unor acte legislative. În 2018 a fost elaborat și aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei Naționale pentru Antreprenoriat Social, precum și lista genurilor de activitate ce constituie activități de antreprenoriat social. În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate trei  întreprinderi sociale și 48 de inițiative de antreprenoriat social. 

Conform datelor statistice, Economia socială în Europa acoperă peste 14.5 milioane de angajați remunerați, ceea ce reprezintă echivalentul a aproximativ 6,5% din populația aptă de muncă, iar aproximativ una din patru întreprinderi create, ar fi o întreprindere socială.

 

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 15.05.2021.

Soluție

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!