Reprezentanți ai diasporei moldovenești la Roma (Italia) au fost informați despre programele de suport oferite antreprenorilor din Republica Moldova

Reprezentanți ai diasporei moldovenești la Roma (Italia) au fost informați despre programele de suport oferite antreprenorilor din Republica Moldova


Reprezentanții diasporei au menționat că cea mai mare piedică pentru revenirea acasă a migranților este instabilitatea politică, lipsa locurilor de muncă dar și lipsa de informație referitor la posibilitățile de investiții în Republica Moldova. Femeile migrante au spus că mulți moldoveni ar reveni acasă pentru a-și deschide afaceri, dar nu cunosc potențialul domeniului antreprenorial din țară și se tem de lipsa suportului din partea autorităților.

Svetlana Țurcanu, șef-interimar al Direcției politici de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii și comerț al Ministerului Economiei din Republica Moldova a menționat că climatul de afaceri în Republica Moldova a devenit mult mai favorabil pentru antreprenori. În ultima perioadă au fost operate mai multe modificări în legislație care au simplificat procedurile de înregistrare și gestionare a afacerilor. Totodată Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană oferă mai multe oportunități întreprinzătorilor pentru a accesa piețele externe.

Ludmila Stihii, șef al Direcției instruire, analiză și inovare din cadrul ODIMM a prezentat oportunitățile pe care le oferă programele gestionate de organizație pentru doritorii de a-și întemeia o afacere, inclusiv migranții. Ludmila Stihii a menționat beneficiile pe care le oferă Programul de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1, care are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale moldovenilor, care muncesc peste hotare, în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova. 49 la sută din sursele financiare ale beneficiarilor Programului, investite în economia țării, provin din remitențele moldovenilor aflați în Italia. Totodată peste 35 la sută din toate persoanele instruite în domeniul antreprenorial în anul 2015, doritori sa devină beneficiar al Programului Pare 1+1 au fost din Italia, care este una dintre cele 24 de țări din care vin beneficiarii acestui program.

Reprezentanții ODIMM au prezentat moldovenilor de la Roma și alte posibilități de suport pentru antreprenori, printre care existența Fondului de garantare a creditelor FGC, care oferă suport antreprenorilor, care doresc să acceseze credite, dar nu au gaj, Programul Gestionarea eficientă a afacerii GEA, care oferă suport antreprenorilor prin instruirile și școlarizările oferite, precum și alte oportunități.

Programul de Atragere a Remitenţelor în Economie PARE 1+1, are drept scop stimularea investirii economiilor în dezvoltarea afacerilor de către migranţi şi rudelor de gradul I ai acestora. Până la moment, în cadrul programului au fost instruiţi peste 1300 persoane, acordate cca 750 granturi a câte maxim 200 mii lei. Din numărul total de granturi acordate, 30% sunt pentru tineri antreprenori.
15.06.2016

diaspora roma3 diaspora Roma 1

 

 

 

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

© ODIMM - Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului IMM. Toate drepturile rezervate.
BD. ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT NR. 134, et 3 (sediul Poşta Moldovei)
Tel : + 373 (22) 29 57 41, Fax: + 373 (22) 29 57 97, E-mail: info@odimm.md