Cooperare Republica Moldova - România

Cooperare Republica Moldova - România

Scopul evenimentului a fost de a crea un parteneriat de durată între cele două reţele de incubatoare RIAM şi AICAR, atât la nivel de echipă managerială, cât şi la nivel de companii-rezidente, precum şi crearea posibilităţilor pentru start-upuri şi structuri de sprijinire şi dezvoltare a afacerilor după modele europene.

 

Potrivit organizatorilor, parteneriatul creat va permite consolidarea relaţiilor reciproc avantajoase dintre incubatoarele de afaceri prin schimb de experienţă, transfer de tehnologii şi stabilirea parteneriatelor în business.

 

Iulia Iabanji, Director general ODIMM a menţionat că semnarea acordului de parteneriat între RIAM şi AICAR va contribui la promovarea rolului incubatoarelor de afaceri în dezvoltarea economiei regionale prin susţinerea DSC 0438creării companiilor noi şi acordarea suportului în faza de lansare şi penetrare pe piaţă.

 

Conform Iuliei Iabajni incubatoarele sunt partenerul primar al ODIMM-ului în procesul de consultanţă şi informare a mediului de afaceri, privind mecanismele şi instrumente de sprijin pentru sectorul ÎMM.

 

Vajda Lajos, Preşedintele AICAR a prezentat membrii reţelei metodele de conlucrare a acestora şi scheme inovative de suport în business utilizate de incubatoare ca instrumente de extindere a relaţiilor la nivel regional, national şi internaţional.

 

De asemenea în cadrul evenimentului a fost prezentată Reţeaua Întreprinderilor Europene (EEN) şi punctele de contact din ambele ţări, care oferă mai multe oportunităţi pentru internaţionalizarea afacerilor. În special oportunități de creare a parteneriatelor, posibilități de informare şi consultanţă despre piața UE, organizarea evenimentelor de brokeraj, oportunități de instruire, precum şi susţinerea inovării - transfer de know-how şi de tehnologii.DSC 0464În a doua parte a zilei a fost organizat un eveniment de brokeraj, unde antreprenorii au avut posibilitatea să stabilească contacte noi și să identifice potențialii parteneri de afaceri. Evenimentul s-a soldat cu câteva intenţii de colaborare.

 

Asociaţia Incubatoarelor şi Centrelor de Afaceri din România (AICAR) a fost înființată în anul 2010 pentru a consolida rolului Incubatoarelor de Afaceri din România şi de a asigura sustenabilitatea acestora pe termen lung.

 

Misiunea asociaţiei este de a crea o rețea inaţională a incubatoarelor şi a centrelor de afaceri și pentru stabilirea relaţiilor internaţionale.

 

Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri din Moldova (RIAM) este o platforma de cooperare creata printr-o înțelegere benevola a membrilor săi, cu scopul de a promova rolul Incubatoarelor de Afaceri în dezvoltarea economică şi recunoașterea acestora la nivel național şi internațional. Reţeaua a fost constituită în 2013, sub egida ODIMM sub forma unei platform de colaborare pentru 9 Incubatoare de Afaceri amplasate în oraşele Soroca, Ştefan Vodă, Leova, Rezina, Sângerei, Dubăsari, Nisporeni, ceadîr Lunga şi Cimişlia.


Cele 9 Incubatoare de Afaceri, deschise în raioanele ţării au misiunea de a crea un mediu de suport antreprenorial pentru dezvoltarea rapidă şi de durată a strategiilor de afaceri ale firmelor incubate şi dezvoltarea economică locală prin crearea de noi companii şi locuri de muncă.

DSC 0504DSC 0506

 

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

© ODIMM - Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului IMM. Toate drepturile rezervate.
BD. ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT NR. 134, et 3 (sediul Poşta Moldovei)
Tel : + 373 (22) 29 57 41, Fax: + 373 (22) 29 57 97, E-mail: info@odimm.md