ODIMM

te

Presa

Afaceri care promovează standarde europene

Afaceri care promovează standarde europene


Aliona Domentean din orașul Chișinău și Liliana Artene din orasul Călărași gestionează fiecare câte o afacere – prima în domeniul producerii și aplicării pardoselilor, iar a doua în domeniul prestării serviciilor de reparație și întreținere a autovehicolelor. Ceea ce unește cele două afaceri este că ambele au beneficiat de susținerea Programului PARE 1+1, iar rudele de gradul I, care muncesc în străinătate, le-au încredințat investițiile pentru a dezvolta afacerile și a promova în același timp standardele UE în Republica Moldova.

 

Nano-Decor: Resursele PARE 1+1 ne-au ajutat să ne menținem pe piață

 

Aplicarea pardoselilor industriale și decorative, a celor din beton lustruit și antiderapante este o practică răspândită în țările UE, care începe să devină cunoscută și în Republica Moldova. De mai bine de patru ani, compania Nano-Decor din Chișinău practică această activitate, numărându-se de fapt printre deschizătorii de drum în acest domeniu în țara noastră. Directorul companiei, Aliona Domentean, a lansat afacerea în 2010, iar în 2012 a solicitat suportul Programului PARE 1+1, fiind ajutată în acest sens de părinții socri care de mai mulți ani muncesc în Italia și care, de fapt, au adus această tehnologie în țara noastră. „Am apelat la resursele PARE 1+1 având în vedere că afacerea parcurgea o perioadă complicată. Făcusem deja investiții considerabile de peste un milion de lei, iar la un moment dat am simțit că exista riscul să nu mai rezistăm pe piață. Cele 200 mii lei oferite de PARE 1+1” ne-au permis să achiziționăm două utilaje pentru șlefuit pardoseala și două aspiratoare industriale, care ne ajută să creștem rentabilitatea, să micșorăm costurile și să automatizăm procesul”, spune stăpâna afacerii.

 

Noile sisteme de pardoseli, care pot fi aplicate în spații industriale, sportive, în oficii sau în apartamente, sunt mult mai rezistente decât cele tradiționale folosite în Republica Moldova, cum ar fi gresia, parchetul sau linoleumul. „Aplicăm sistemele industriale spațiilor curate, cum ar fi garaje, depozite și frigidere agricole, hăli de producere, parcări. Costul unui m.p. de astfel de pardoseală variază de la 8 la 50 euro. În domeniul sportiv, utilizăm noile tehnologii pentru sălile de fitness, corturi de tenis, bazine etc. În oficii sau apartamente utilizăm sistemele decorative, ale căror prețuri variază de la 35 la 90 euro/m.p. Acestea sunt un conductor bun de căldură, sunt rezistente la traficul pietonal, ecologice și antibacteriene”, spune Aliona Domentean.

 

Întrebată despre rentabilitatea afacerii, directorul companiei constată că „dacă nu ar fi fost rentabil, probabil nu ar fi inițiat o astfel de activitate”. „Sunt nuanțe pe care le-am învățat din mers, iar acum gestionez afacerea sub toate aspectele – de la finanțe și contabilitate, încheierea contractelor cu furnizorii pânaă la discutarea preferințelor clienților. Avem planuri mari, intenționăm să majorăm numărul de clienți, să aducem sisteme de pavaj inovative, cu alte cuvinte, suntem mereu în căutare de ceva nou. Da, nu este simplu și nici ușor, dar orice afacere are nevoie de timp. Am devenit un nume cunoscut pe piață și ar fi păcat să ne oprim. În plus, dincolo de investiția financiară, s-a depus și mult suflet”, susține directorul companiei.

 

Vasile Pohontu, unul dintre cei șase angajați ai Nano-Decor, afirmă că activitatea desfășurată în cadrul companiei pe parcursul a patru ani de activitate i-a asigurat nu doar un loc de muncă stabil, dar îi oferă și o satisfacție personală. „Este placut să vezi reacția oamenilor și faptul că apreciază ceea ce faci. Acest sentiment de împlinire este extrem de important pentru noi”, spune angajatul.

 

Pro Clas Service: Calitate și confort în deservire

 

La periferia orașului Călărași de un an de zile activează un Centru modern de prestare a serviciilor în domeniul deservirii auto, Pro Clas Service. Investiția de peste un milion de lei a fost utilizată rec550771 img 2pentru construcția imobilului de circa 320 m.p. Acesta dispune de un oficiu, unde pot fi procurate uleiuri, anvelope, discuri, filtre de ulei etc., de o încăpere echipată corespunzător pentru reparația concomitentă a trei automobile, dar și de o spălătorie auto. În rezultat, șoferii pot beneficia de un spectru larg de servicii, astfel încât automobilul să le fie mereu în stare bună.

 

Resursele obținute prin intermediul Programului PARE 1+1, în sumă de 200 mii lei, au fost utilizate pentru procurarea utilajului și a ușilor imobilului. „Mai mult, o vorbă populară spune – când ți se dă, ia – respectiv ar fi fost păcat să nu beneficiem de aceste investiții, dacă statul ți le oferă doar ca să muncești”, spune Sergiu Artene, soțul Lilianei Artene.

 

Avocat de profesie, Sergiu Artene, care a învățat de la zero ce înseamnă să lucrezi în domeniul prestării serviciilor auto, simte totuși un gust dulce-amar atunci când vorbește despre afacere. Dulce - pentru că a reușit împreună cu fratele său, care muncește în Italia, să pună pe picioare un business de perspectivă, beneficiind inclusiv de susținerea Programului PARE 1+1, iar amar - pentru că nu este suficient doar ca statul să te încurajeze să-ți deschizi o afacere. „Pentru a avea reușite, este necesar să fie create și condițiile care să-ți permită să dezvolți afacerea. Ca și în oricare alt gen de activitate, existența unui business de succes în domeniul reparației vehiculelor este dictată de o concurență sănătoasă. Or, noi nu putem vorbi de așa ceva în situația în care statul permite prestarea serviciilor de întreținere a automobilelor de către persoane particulare, în condiții inadecvate, care pun în pericol securitatea persoanelor și a mijloacelor de transport. Mai mult, în acest caz nu se plătesc impozite, iar cei care au de suferit nu suntem doar noi, dar și statul”, declară Sergiu Artene.

 

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, menționează că ajutorul acordat de UE Programului PARE 1+1 are un rol decisiv în ceea ce privește susținerea revenirii migranților în patrie. „Proiectul contribuie la reducerea migrației, prin motivarea persoanelor plecate peste hotare să se întoarca acasă pentru a-și lansa propria afacere. Din anul 2010, UE a investit peste 6 milioane euro în acest Program, acordând suport unui număr de peste 700 de proiecte investiționale în Republica Moldova, în rezultat fiind create mai mult de 1200 locuri de muncă. Finanțând Programul PARE 1+1, UE investește, de fapt, în bunăstarea și dezvoltarea țării. Pentru a susține financiar proiectul, ne dorim ca plafonul maxim de acordare a grantului să fie majorat. De asemenea, vrem să vedem o îmbinare dintre capitalul investițional și susținerea dezvoltării mediului de afaceri, cu accent pe întreprinderile agricole și cele din mediul rural”, opinează Pirkka Tapiola.

 

Sursa: http://www.profit.md/articles-ro/number_11_2016/550771/

 

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 04.08.2020.
Soluție    Suport

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!