ODIMM

te

Presa

ALINA DARABAN - SUCCESUL UNEI PASIUNI NU ȚINE DE UN LOC GEOGRAFIC

ALINA DARABAN - SUCCESUL UNEI PASIUNI  NU ȚINE DE UN  LOC GEOGRAFIC

Afacerile prospere funcționează bine nu doar în orașele mari. Dacă ai o pasiune și spirit antreprenorial poți locui departe de capitala țării, dar poți să gestionezi și un business cu multă pricepere. Doar dragoste să ai pentru ceea ce faci și mai ales certitudinea că vei reuși.

Alina, împreună cu soțul și cu cei trei copii ai lor, locuiesc în satul Bilicenii Vechi, raionul Sângerei.

De vreo 10 ani cresc,  fără substanțe chimice, pepeni verzi și galbeni,  sau cum li se mai spune popular pe la noi, harbuji și zămoși.

Și pentru că nu reușeau să  vândă recolta în totalitate - bazându-se pe simțul practic, au început să prepare din producția necomercializată,  conserve. Cele  mai solicitate fiind dulceața de salcâm și din pepene verde.

Originala idee, le-a adus succesul și recunoștința cumpărătorilor - pentru că erau conserve gustoase pregătite din legume și fructe fără adaosuri, cu gustul natural și savoarea de altădată a copilăriei, care le păstrează și proprietățile nutritive.

Daraban

În goana industrializării și a lipsei de timp, femeile nu mai au răbdare de a “vrăji” asupra  proviziilor pentru perioada rece a anului. Soluția cea mai atractivă sunt marketurile, care au de toate, dar mai puțin  - GUSTUL DE CASĂ - iar ceea ce propunea  Alina Daraban, care crescuse mai mult cu bunica, mama sa fiind plecată la munci în străinătate, era tocmai  gustul de neînlocuit.  Anume de la bunica, care nu știa de conservanții artificiali, a moștenit pasiunea gătitului.

Cu trecerea timpului a trebuit să învețe și lucruri dintr-un domeniu despre care habar nu avea -   antreprenoriat , planuri de afacere, venituri și cheltuieli.

A  extins producerea de conserve, cu alte feluri de dulcețuri, sucuri și ghiveciuri, la fel de apreciate și căutate.

Între timp, a participat la Proiectul  Femei în afaceri de la ODIMM, finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul căruia a câștigat un grant pentru a-și materializa aceste idei, dar și altele. Cu cei 160 de mii de lei a ți-a procurat utilajul necesar.

Acum planurile îi sunt îndreptate către piața externă, pentru a putea prepara după metode tradiționale și mai multă producție naturală, conserve cu un gust excelent și  la un preț  moderat- între 30 și 50 de lei.

Intenționează să mai usuce pepenele galben, mai cu seamă pentru semințele, care au mari beneficii pentru sănătate, este o altă idee care își așteaptă materializarea, spre deliciul potențialilor consumatori.

Și, încă un detaliu, deloc de neglijat, pentru cei care mereu se plâng pentru rateuri, pentru anumite evenimente complicate din viața lor -

Alina Daraban și soțul acesteia au probleme de sănătate cu grad de invaliditate, dar ajutați de copiii lor, au reușit această minunată și cu gust de casă, afacere, fără să invoce situația lor specială. Ei, pur și simplu, se bucură de tot ce reușesc să facă împreună și de toate șansele pe care le oferă viața.

 

Tags:
Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 01.03.2021.

Soluție

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!